Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε μία ακόμα συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ

Μία ακόμα σύμβαση συνεργασίας με το Ισραήλ επικύρωσε χτες η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρόκειται για συμφωνία «σχετικά με την επικερδή απασχόληση των Εξαρτώμενων μελών των Μελών Διπλωματικών Αποστολών ή Προξενικών Αρχών».

Η συμφωνία αφορά τα συγγενικά πρόσωπα των μελών των διπλωματών και προξένων και προβλέπει ότι κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα θα μπορούν να ασκήσουν και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καταψηφίζοντας τη συμφωνία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε τα ερωτήματα που προκύπτουν ειδικά από το άρθρο 5. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, «το αποστέλλον κράτος παραιτείται της ποινικής ετεροδικίας του εν λόγω εξαρτώμενου μέλους στο κράτος υποδοχής σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που προκύπτει από την επικερδή απασχόληση, εκτός από ειδικές περιστάσεις όπου το αποστέλλον κράτος θεωρεί ότι μια τέτοια παραίτηση θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντά του». «Προκύπτει δηλαδή ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επιχειρηματική ή η έμμισθη δραστηριότητα των προστατευόμενων μελών του διπλωματικού σώματος συνδέεται με κρατικά συμφέροντα ή καλύπτεται από αυτά», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ανέδειξε τον δολοφονικό ρόλο του κράτους του Ισραήλ και καταδίκασε την αναβάθμιση των σχέσεων της κυβέρνησης μαζί του, υπενθυμίζοντας ότι αν και η Βουλή έχει ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους από το Δεκέμβρη του 2015, «η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, απέναντι στις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ, αρκέστηκε να πει ότι «υπήρξε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έχει δοθεί στη δημοσιότητα», ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ν. Φίλης, ανέφεραν το πόσο «εθνικά επωφελής» είναι «η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς, οικονομικούς και πολιτικούς». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν θετική τη συμφωνία και συνολικά τη συνεργασία με το Ισραήλ. Μάλιστα, ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου παρότρυνε την κυβέρνηση να «εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών». Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, επικαλούμενη το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ