Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποιήσεις για την ανάκληση απολύσεων σε μια σειρά από χώρους

Μαζική κινητοποίηση στο αεροδρόμιο
Μαζική κινητοποίηση στο αεροδρόμιο
Αποφασιστική απάντηση στις απολύσεις που κάνει η εργοδοσία σε μια σειρά από χώρους δουλειάς δίνουν οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν μαζικά το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, να μην σταυρώσουν τα χέρια απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης που προωθεί η εργοδοσία, κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που της παρέχουν οι νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται ότι είναι φούμαρα και άθλια προπαγάνδα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη την οποία υπηρετεί, «έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους», όταν με την πολιτική της δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να επιτίθεται με κάθε μέσο στους εργαζόμενους.

Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, τα ταξικά σωματεία εντείνουν την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου πραγματοποίησαν κινητοποίηση το πρωί του Σαββάτου στο κατάστημα της επισιτιστικής επιχείρησης «Autogrill» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για δεύτερη φορά, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου, που βρέθηκε στο στόχαστρο «επειδή δεν δεχόταν να δουλεύει με κομμένα ρεπό και καθημερινές υπερωρίες», λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη.

Ο εργαζόμενος, μέλος του Συνδικάτου, απολύθηκε στις αρχές του μήνα μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς στη συγκεκριμένη επιχείρηση, «στη μέση της τουριστικής περιόδου, την εποχή που περνούν χιλιάδες κάθε μέρα από το αεροδρόμιο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο. «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές με τη συγκέντρωση και την πορεία που έκαναν στους χώρους του αεροδρομίου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε παρέμβαση στη διοίκηση του αερολιμένα, επισημαίνοντας ότι έχει ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα στους χώρους του αεροδρομίου.

Αλληλεγγύη από την USB

Σε ένδειξη αλληλεγγύης η ιταλική συνδικαλιστική οργάνωση USB, μέλος της ΠΣΟ, προχώρησε σε ανάλογες κινητοποιήσεις σε καταστήματα της επιχείρησης στην Ιταλία. Σε μήνυμά της, εξάλλου, ευχαριστεί το ΠΑΜΕ που συμπαραστάθηκε στην πρωτοβουλία της για δράση στα «LEROY MERLIN», ενάντια στις συνθήκες σκλαβοπάζαρου που επέβαλε η εργοδοσία.

Οπως σημειώνει η USB, η διεθνής κινητοποίηση των μελών της ΠΣΟ, ενάντια στην πολυεθνική, πίεσε τις ιταλικές αρχές, που προχώρησαν σε μέτρα ενάντια σε εργολάβους. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ, με τους Συλλόγους Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, είχε πραγματοποιήσει κινητοποίηση αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους στα «LEROY MERLIN» Ιταλίας στις 24 Μάρτη.

Παρέμβαση και στη «Vodafone»

Κινητοποίηση στο κατάστημα της «Vodafone» στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι έκανε το Σάββατο το πρωί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Ν. Αττικής, για να καταγγείλει τις απολύσεις στη «Service Lab», εργολαβική εταιρεία που αναλαμβάνει επισκευή κινητών στα καταστήματα της «Vodafone».

«Με το πρόσχημα ότι δεν πιάνονται οι στόχοι και γι' αυτό πρέπει να μειωθεί το προσωπικό, έχει εξαπολύσει κύμα απολύσεων» στην Αττική και όχι μόνο, όπως εξηγεί το ΣΕΤΗΠ, μεταξύ των οποίων και ένας εργαζόμενος, μέλος του Συνδικάτου, στο συγκεκριμένο κατάστημα. Στην παρέμβαση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος πραγματοποίησε παράλληλα εξόρμηση μπροστά στην απεργία στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Με κινητοποίηση την περασμένη Κυριακή στις πύλες του ξενοδοχείου «Μarina Beach» (όμιλος Παπακαλιάτη) η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου έδωσε απάντηση στις απολύσεις δύο εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Η συγκεκριμένη επιχείρηση «αφού επέβαλε, με ωμούς εκβιασμούς και με συνεργούς την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, προχώρησε σε δύο απολύσεις συναδέλφων γιατί "τόλμησαν" να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες δουλειάς και τις αναγκαστικές υπερωρίες», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα.

Υπογραμμίζει επίσης ότι κάλεσαν ακόμα και σεκιούριτι «να φυλάνε τις εισόδους μην τυχόν έρθει η Επιτροπή Αγώνα σε επαφή με τους εργαζομένους». Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με τις μειώσεις, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των απολύσεων και να σηκώσουν κεφάλι. «Να μπουν όλοι στη μάχη για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τους μισθούς και τα δικαιώματά μας», τονίζει και επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ