Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στην Ανατολική Μεσόγειο με «αέρα» από τις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ βρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής ως προσκεκλημένος του αρχηγού του Στρατού Ξηράς, στρατηγού Mark A. Milley, στο πλαίσιο παραπέρα σύσφιξης των διμερών σχέσεων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση. Αφορμή ήταν η κορύφωση εορταστικών εκδηλώσεων για την 243η επέτειο της συγκρότησης του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο είχε προγραμματιστεί και κατ' ιδίαν συνάντησή τους το Σάββατο, όπου αναμενόταν να συζητήσουν θέματα εντατικοποίησης συνεκπαιδεύσεων, ανταλλαγής στελεχών σε σχολεία και σχολές, αλλά και παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Διόλου τυχαία, και όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, την Πέμπτη 14/6, διεξήχθη μια ιδιαίτερα στοχευμένη συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Ειδικότερα:

-- Διεξήχθη εν πλω συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» με το παράκτιο περιπολικό πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΥ», που περιελάμβανε την εκτέλεση τεχνικών αντικειμένων και την εξάσκηση στις διαδικασίες αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής και αποτροπής εισόδου παρείσακτης μονάδας. Μια συνεκπαίδευση που, όπως εκτιμάται, έρχεται να απαντήσει στις απειλές της Αγκυρας για ανάπτυξη πλοίων της και γεωτρύπανου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

-- Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση έρευνας - διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ - 02/18». Από κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις 22 του μήνα ξεκινά στα ανοιχτά της Αιγύπτου η «Μέδουσα», άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Αιγύπτου. Η άσκηση γίνεται δύο φορές ετησίως, και από πλευράς αρμόδιων επιτελών της ελληνικής πλευράς προβάλλεται ως επιστέγασμα της διμερούς συνεργασίας, με μια χώρα που - όπως λένε - λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων του ΠΝ της, αλλά και της επιρροής που ασκεί συνολικά στον αραβικό κόσμο, θα κληθεί σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση που «δυσκολέψουν» παραπέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ