Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με εκβιασμούς και εμπόριο ελπίδας για το «σχέδιο» του κεφαλαίου

Eurokinissi

Τα γνωστά εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα απηύθυνε ξανά στο λαό ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του χτες βράδυ στην τηλεόραση του «Alpha».

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε όλα τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντάς τα σαν «αναγκαστική επιλογή» προκειμένου να βγει η χώρα απ' τα μνημόνια - εφαρμόζοντάς τα -, απέδωσε σε αυτό τη δυσαρέσκεια του λαού και έθεσε το ψεύτικο δίλημμα των ερχόμενων εκλογών «που είναι, ποιοι θα μας κυβερνήσουν, με ποιο πρόγραμμα, με ποιο πολιτικό σχέδιο», επιχειρώντας να κρύψει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύονται πάνω στο ίδιο «σχέδιο», αυτό της ανάκαμψης του κεφαλαίου που προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού.

Το γεγονός αυτό και τον οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων που από κοινού νομοθέτησαν προσπάθησε να κρύψει με αποστροφές όπως ότι «αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια: Η μία προσέγγιση παρουσιάζεται σαν οδοστρωτήρας για κοινωνικά δικαιώματα, μια αντίληψη που λέει ότι για να έχουμε ανάπτυξη προϋπόθεση είναι η συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων και η άλλη αντίληψη που λέει ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι τα δικαιώματα και οι καλές αμοιβές», παρουσιάζοντας δηλαδή ως «συμβατά» με την καπιταλιστική κερδοφορία τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πάνω σ' αυτόν τον «καμβά» πρόσθεσε μερικές πινελιές ανέξοδων υποσχέσεων, λέγοντας ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος - από το μάτωμα του λαού - ώστε να υλοποιηθούν μέτρα «ουσιαστικής στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού», «χωρίς παραβίαση των συμφωνηθέντων», δείχνοντας έτσι ότι ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που τάζουν στο λαό έχουν ως προϋπόθεση την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων.

Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι το σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει αποκλειστικά «φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις», διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Ολοι θα το θέλαμε αυτό, υπάρχει όμως δυνατότητα να συμβεί χωρίς να υπάρξουν περικοπές για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα;».

Κληθείς να σχολιάσει τις υποδείξεις της Κομισιόν που κονιορτοποιούν τους ισχυρισμούς περί εξόδου απ' τα μνημόνια και αποκαλύπτουν το κοινό αντιλαϊκό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας το απέδωσε ξανά στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που τάχα άνοιξε την όρεξη ορισμένων κύκλων «για να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων» που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι «εφόσον στην κάλπη επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί θα παραμερίσουν μπροστά στην κοινή λογική»!

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας παρότι παραδέχτηκε πως βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη συνθήκη, εντούτοις δήλωσε ότι το παιχνίδι «μπορεί και να γυρίσει».

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και τη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενώ για την ένταση με την Τουρκία δήλωσε ότι «προφανώς απαιτείται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός», καταφεύγοντας αμέσως μετά... στον γνωστό επικίνδυνο εφησυχασμό και παρουσιάζοντας τις «ισχυρές συμμαχίες» και τη στρατηγική θέση της χώρας ως ασπίδα απέναντι σε «έναν απρόβλεπτο γείτονα, που βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής έντασης» και τις «εξελίξεις στην περιοχή, ανακατατάξεις, γεωπολιτικές συγκρούσεις που δημιουργούν σεισμικές κινήσεις». «Δεν υπάρχει φόβος ούτε ανησυχία. Το μήνυμα είναι σαφές. Είμαστε χώρα ειρήνης, συνεργασίας, διαλόγου. Δεν απειλούμε αλλά και δεν φοβόμαστε κανέναν και δεν θα δεχτούμε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε και αμέσως μετά κάλεσε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, του ιμπεριαλιστικού παζαριού δηλαδή και των επικίνδυνων διευθετήσεων.

Νωρίτερα χτες είχε συνεδριάσει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε τις υποψηφιότητες για τις εθνικές εκλογές. Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος σε Αχαΐα και Λάρισα και σύντομα θα ανακοινωθεί και η τρίτη εκλογική περιφέρεια στην οποία θα θέσει υποψηφιότητα. Με απόφαση της ΠΓ εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε για την προεκλογική περίοδο η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

  • Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ΠΡΑΤΤΩ του Ν. Κοτζιά ανακοίνωσε χτες ότι δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές, κατηγορώντας για την εξέλιξη αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλογίζει «αλαζονεία, επιπολαιότητα και έλλειψη βάθους σκέψης», απορρίπτοντας μεταξύ άλλων όλες τις προτάσεις υποψηφιοτήτων της κίνησης, συμπεριφορά που, όπως λέει, «δεν ανταποκρίνεται στην κοινή δράση και τις μάχες που έδωσαν οι δύο πλευρές τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ