Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφησυχασμός για τουρκικές προκλήσεις και διευθετήσεις

Επιβεβαιώνεται καθημερινά η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να «τρέξει» μέχρι και την τελευταία μέρα διακυβέρνησής της τις αμερικανικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά όσα είπε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης χτες, ερωτηθείς σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Ο υπουργός εμμέσως παρέπεμψε στα περιβόητα ΜΟΕ: «Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι οι συζητήσεις και οι προσπάθειες έχουν σχέση και στόχο να πέσει η ένταση. Με αυτές τις μεθοδεύσεις και με αυτούς τους τρόπους αντίδρασης δεν βοηθάνε οι Τούρκοι σε μια τέτοια κατεύθυνση. Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε προς όφελος και των δύο πλευρών να σταματήσουν οι παραβιάσεις και αυτού του τύπου οι ενέργειες. Αντιμετωπίζονται και αναχαιτίζονται όλες οι παραβιάσεις, όπως προβλέπεται και όπως έχουμε ως πάγια τακτική μας», κατέληξε, προσπερνώντας βέβαια το γεγονός ότι τα ΜΟΕ διαχρονικά όχι μόνο δεν απέτρεψαν τις εντάσεις, αλλά αντίθετα υπέθαλψαν θερμά επεισόδια στο Αιγαίο, που αναβάθμισαν τον «διαιτητικό» ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Θυμίζουμε, προχτές, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε εκδήλωση της διαβόητης «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», χαιρέτισε το γεγονός ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «εμφατικά συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση», όπως και ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε «υπευθυνότητα» απέναντι σε προκλητικές ενέργειες από πλευράς Αγκυρας και «ηγετικότητα», καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα, όπως τα ΜΟΕ.

Σε αυτήν τη βάση, την επόμενη βδομάδα αναμένεται μετάβαση Ελλήνων στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων στην Τουρκία για συνέχιση της τέτοιας συζήτησης, όπως αυτή ξεκίνησε πριν περίπου 10 μέρες με Τούρκους στρατιωτικούς στην Αθήνα.

Απάντηση πρεσβείας σε Σημίτη

Στο μεταξύ, την απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας προκάλεσε η αναφορά στο πρόσφατο άρθρο του Κ. Σημίτη στην «Καθημερινή» της Κυριακής, σε τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, «που σε ερωτήσεις σχετικά με "τις προκλήσεις της Τουρκίας" στην κυπριακή ΑΟΖ "σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο" και "μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη", μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας», όπως έγραφε ο πρ. πρωθυπουργός.

Με επιστολή του στην «Καθημερινή», ο ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μπ. Μιούραντ, ισχυρίζεται ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις Πάιατ στις 15/5. Με βάση, βέβαια, την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του πρέσβη που επικαλείται ο ακόλουθος, η ουσία των δηλώσεων αποδεικνύεται η ίδια. Συγκεκριμένα, είπε ο Πάιατ: «Η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας (...) είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο Μιούραντ επιμένει ότι υπήρξαν ΜΜΕ «που ερμήνευσαν εσφαλμένα» τις δηλώσεις του πρέσβη, κατονομάζοντας συγκεκριμένες ιστοσελίδες και σημειώνοντας πως «πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις».

  • Στο μεταξύ, σε νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Τουρκικά «F-16» πέταξαν πάνω από Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και τη νησίδα Κουνέλι. Συνολικά τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν χτες σε 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Καταγράφηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org