Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ψηφίστηκε την Τετάρτη επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές δομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Στη συζήτηση παρενέβη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος με αφορμή το νομοσχέδιο έθεσε μια σειρά ερωτήματα στην κυβέρνηση για όσα συζήτησε και συμφώνησε με τις ΗΠΑ, κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού και τη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την «οικειοθελή» παραμονή των υπό συνταξιοδότηση αξιωματικών για άλλα πέντε χρόνια στο στράτευμα, ρυθμίσεις που αφορούν την «οικονομική αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», όπου η αναφορά σε εκποίηση «παλιού», «άχρηστου» και «μη αξιοποιήσιμου υλικού» παραπέμπει σαφώς σε συμφωνίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, καθώς και τη σύσταση ειδικού σώματος «αδιάφθορων», για την καταπολέμηση τάχα της διαφθοράς στα εξοπλιστικά προγράμματα, σαν «προπέτασμα καπνού» για τον αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, έκφραση του οποίου είναι και ο νόμιμος ή λιγότερο «νόμιμος» χρηματισμός στελεχών που εμπλέκονται στα εξοπλιστικά προγράμματα. Παράλληλα, περιέχονται και κάποιες υποτυπώδεις ρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλισμό στο στρατό και που δεν διασφαλίζουν πλήρως τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΝΔ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ψήφισαν «παρών» στο νομοσχέδιο, ασκώντας κριτική σε επιμέρους ρυθμίσεις. Ειδικά η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τις ΗΠΑ «φέρατε μόνο τα F-16» και ότι χάθηκε «μια εξόχως θετική γεωπολιτική συγκυρία για τη χώρα». «Κατά» ψήφισε και η Χρυσή Αυγή, εκφράζοντας την «αλλεργία» του ναζιστικού μορφώματος για το συνδικαλισμό στο στρατό και θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν «εξετάσατε το ενδεχόμενο» αγοράς «των ρωσικών Σουχόι»... Από την πλευρά του ΚΚΕ, οι βουλευτές του ανέδειξαν την ουσία του νομοσχεδίου και το γεγονός ότι ο πυρήνας τους εκπορεύεται από τον αμερικανοΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον οποίο «αναβαθμίζει» η σημερινή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ