Η συζήτηση του νομοσχεδίου έδωσε αφορμή στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να πλειοδοτήσουν στην υπεράσπιση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, στο όνομα της γεωστρατηγικής «αναβάθμισης» που επιδιώκει η εγχώρια αστική τάξη, ζητούμενο που προϋποθέτει και παραπέρα προσαρμογές στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ηταν χαρακτηριστικό ότι η όποια κριτική ασκήθηκε από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στο πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ αφορούσε το αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερες συμφωνίες όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα αίματα «άναψαν» όταν ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανέφερε ότι όσον αφορά την αναβάθμιση των «F-16» δεν έχει κλείσει εντελώς η συμφωνία και πως αυτό που έχει γίνει είναι ένα «letter of request» (έγγραφο αίτημα) για το οποίο η κυβέρνηση περιμένει απάντηση από το Κογκρέσο στις 3 Νοέμβρη.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι «για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, η κριτική που κάναμε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν εστιάζεται στη "συμφωνία - φάντασμα" - μετά από όσα είπε ο κ. Καμμένος σήμερα - ή στο ζήτημα των "F-16". Δεν είπαμε εμείς ότι κακώς έγινε. Ηταν αναγκαίο, διότι υπάρχει προκλητικότητα των Τούρκων από την άλλη πλευρά. Η κριτική μας εστιάζεται στο ότι δεν αξιοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, μια εξόχως θετική γεωπολιτική συγκυρία για τη χώρα. Φαίνεται ότι φέρατε μόνο τα "F-16", αλλά και αυτό σήμερα το αμφισβητείτε. Χάθηκε, λοιπόν, μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων».
Στο ίδιο μοτίβο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχουμε λοιπόν εδώ, σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ψέματα, ασάφειες, προχειρότητες, προσδιορισμό των οφειλόμενων ποσών από τον αντισυμβαλλόμενο της Ελλάδας και γενικά μια αμήχανη κατάσταση που σας μπερδεύει εσωκομματικά, σας μπερδεύει σε όλα τα επίπεδα και βγάζετε μια καθόλου αξιοπρεπή εικόνα και για εσάς και για τη χώρα».
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης έκανε λόγο για συμφωνία «που βαδίζει σε ένα καλό μονοπάτι γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας», η οποία «ευνοείται, γιατί προβάλλει ως ένας πυλώνας ασφάλειας και ως ένας εγγυητής και προς Ανατολάς και εγγυητής σταθερότητας στον ευρωπαϊκό κλάδο της Χερσονήσου της Βαλκανικής, στους γείτονές μας. Είναι ένας εγγυητής των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων στη Μεσόγειο, και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι μεγάλοι διεθνείς εταίροι».