Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ανώνυμα οι αποκαλούμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες

Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε την Τρίτη, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το αίτημα της υπεράσπισης των φασιστών για υποχρεωτική αποκάλυψη των στοιχείων των αποκαλούμενων προστατευόμενων μαρτύρων, κρίνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία τους από εκφοβισμό ή εκδίκηση, παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου. Ετσι, η κατάθεση των πέντε πρώην χρυσαυγιτών θα γίνει ανώνυμα, χωρίς φυσική παρουσία στο δικαστήριο, με σύστημα ηχητικής τηλεδιάσκεψης από το κτίριο της ΓΑΔΑ. Υπενθυμίζουμε ότι η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί να γίνει δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για φυσική παρουσία των συγκεκριμένων μαρτύρων, υποστηρίζοντας ότι δεν απειλούνται.

Σημειωτέον, είναι γνωστά πλέον η τραμπούκικη επίθεση και ο σοβαρός τραυματισμός από χρυσαυγίτες σε βάρος βασικών μαρτύρων κατηγορίας λίγο πριν περάσουν την πύλη των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου γινόταν η δίκη, όπως και οι απειλητικές χειρονομίες και ύβρεις προς μάρτυρες, συγγενείς θυμάτων και δημοσιογράφους. Οι μάρτυρες που κατέθεταν στο δικαστήριο δήλωναν ότι φοβούνται ακόμα και την ώρα που καταθέτουν.

Να τονιστεί ότι η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έχει ήδη πάρει απόφαση να μην εξετάσει τους μάρτυρες που καταθέτουν ανώνυμα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «H πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων τέτοιου είδους, που θεσπίστηκε με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες γενικότερα. Οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν όλους τους μάρτυρες, ώστε να προσέρχονται στο Δικαστήριο και να καταθέτουν επώνυμα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση. Για τους παραπάνω λόγους, η Πολιτική Αγωγή μας θα απέχει από τη διαδικασία εξέτασής τους, μη υποβάλλοντας ερωτήσεις».

Σχετική απόφαση έχουν πάρει και οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και των Αιγυπτίων αλιεργατών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ