Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σταθερότητα και συνεργασία» στην ατζέντα

Ο Ν. Κοτζιάς με τον Ρ. Τ. Ερντογάν
Ο Ν. Κοτζιάς με τον Ρ. Τ. Ερντογάν
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Αγκυρα, όπου βρέθηκε για διμερείς επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, ενώ συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε το αφήγημα της «νησίδας σταθερότητας» στην περιοχή, λέγοντας: «Οι χώρες μας βρίσκονται σε μία περιοχή γεμάτη από κρίσεις: Από τα βόρειά μας στην Ουκρανία, από τα νοτιοδυτικά μας στη Λιβύη, νοτιοανατολικά μας στη Συρία και στο Ιράκ (...) Είναι σπουδαίο να είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες, αλλά να υπάρχει αυτή η σταθερή σχέση φιλίας με ειλικρίνεια. Εχουμε και διαφορές, έχουμε και διαφωνίες, αλλά έχουμε και μία θετική ατζέντα μπροστά μας για να προχωρήσουμε».

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στο οικονομικό πεδίο, είπε: «Με τον Μεβλούτ αναπτύσσουμε μία θετική ατζέντα και συμβάλλουμε στη συνεργασία στον Τουρισμό (...) Είμαστε μπροστά στην οικονομική συνεργασία και στα κοινά πρότζεκτ των μεταφορών και τη συνεργασία στο πεδίο της Παιδείας, της Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα της Ανώτατης».

Ο Ν. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και ότι υποστηρίζει την ευρωενωσιακή προοπτική της Τουρκίας. Ζήτησε επίσης να συνεχιστεί μεταξύ αρμόδιων παραγόντων των δύο ΥΠΕΞ η «διμερής συνεργασία» στα ζητήματα της μετανάστευσης. Οι δύο πλευρές συζήτησαν, τέλος, για ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και την «ελληνική παρουσία», όπως την χαρακτήρισε ο Ν. Κοτζιάς, «από την Ιμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη».

Η τουρκική πλευρά, πάντως, έθεσε ξανά το ζήτημα της επιστροφής στην Τουρκία των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και η Αγκυρα τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες - γκιουλενιστές.

Χτες, με δηλώσεις του στην Αθήνα, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε επίσκεψη Ερντογάν τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη. Πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του στην Αγκυρα συζητήθηκαν και οι προοπτικές αναθέρμανσης της συζήτησης για το Κυπριακό. Οτι η τουρκική πλευρά ζητά, εάν συνεχιστούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, να «κουβεντιάσουν» πρωτύτερα Αθήνα και Αγκυρα τα «δύσκολα ζητήματα», δηλαδή εγγυήσεις και ασφάλεια. Κάτι που, όπως είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, το ζητούσε η ελληνική πλευρά πριν τους αποτυχημένους δύο γύρους διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Δραστηριότητα στα μεθεόρτια της επίσκεψης στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το αφήγημα της κυβέρνησης ότι στην επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν έγινε καμία επιπλέον διαπραγμάτευση για τη Σούδα, υποστήριξε χτες ο Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι έτσι κι αλλιώς η διμερής σύμβαση χρήσης της βάσης από τις ΗΠΑ ανανεώνεται «αυτόματα» κάθε χρόνο, και άρα δεν χρειάζεται να γίνεται περισσότερος λόγος για το θέμα στις διμερείς επαφές. Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα εγκατάστασης πυρηνικών στην Ελλάδα.

Σε άλλο θέμα, προανήγγειλε συνάντηση πολυμελών αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας το πρώτο δεκαήμερο Νοέμβρη, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή προβλήματα, από τη χάραξη θαλασσίων οδών και την οικοδόμηση δικτύων Ενέργειας και διαμετακόμισης, μέχρι τα δικαιώματα της μειονότητας, την απάλειψη αλυτρωτικών στοιχείων από σχολικά βιβλία της Αλβανίας κ.α. Εστειλε δε μήνυμα ότι στην Αθήνα υπάρχει διάθεση να λυθούν τέτοια ζητήματα και ότι αν δεν λυθούν δεν θα πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις της Αλβανίας για ένταξή της στην ΕΕ.

Για την ΠΓΔΜ, περιέγραψε σχέδια που παραπέμπουν σε νέες δυνατότητες για μπίζνες, όπως η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Μοναστήρι - Φλώρινα, ο καθαρισμός του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, η κατασκευή και παράλληλου αγωγού φυσικού αερίου, να «ανοίξουν» οι Πρέσπες σε τριμερή συνεργασία και με την Αλβανία. Οπως παρατήρησε, άλλωστε, η Ελλάδα είναι σημαντικός «επενδυτής» σε Αλβανία και ΠΓΔΜ, και ζήτησε να αναπτυχθούν και παραπέρα οι σχέσεις τους.

Προανήγγειλε ότι στις επόμενες τρεις με τέσσερις βδομάδες ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς θα συναντηθεί και πάλι με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ζήτησε το θέμα να λυθεί στο α' εξάμηνο του 2018, αλλιώς θα μετατεθεί για πολύ αργότερα, καθώς το 2019 πραγματοποιούνται προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, και επισήμως βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οπότε, όπως παρατήρησε ο ΥΠΕΞ, «δεν γίνεται να μπλέξουμε το ονοματολογικό με τον προεκλογικό αγώνα».

Χαρακτήρισε ως σημαντικότερα προβλήματα τον αλυτρωτισμό και την ονοματολογία στην ΠΓΔΜ και ζήτησε να υπάρξει συμβιβασμός σε όλο το πακέτο: Ονομασία, χρήση του ονόματος, παράγωγά του και συντμήσεις. Παρατήρησε ότι ο ο Νίμιτς έχει χρεωθεί τα δύο πρώτα, αλλά τα άλλα δύο θέματα δεν έχουν συζητηθεί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org