Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαχητική εργατική - λαϊκή απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα

«Η "ανάπτυξή" τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας». Το σύνθημα αυτό ακούστηκε δυνατά από χιλιάδες διαδηλωτές στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη 24/10 στα Γιάννενα, με αφορμή το περιφερειακό «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων της Αρτας, της Θεσπρωτίας και της Λευκάδας, σωματείων και φορέων όλης της Ηπείρου.

Με αφετηρία τη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και προορισμό το ξενοδοχείο όπου γινόταν η ομιλία του πρωθυπουργού, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία με τα πανό και τα συνθήματά τους. Αρκετά πριν φτάσει στο χώρο που μιλούσε ο πρωθυπουργός, η πορεία συνάντησε πρωτοφανείς αστυνομικές δυνάμεις, με εντολές από την κυβέρνηση να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να συνεχίσουν...

Η πείρα του λαού επιβεβαιώνει: Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ. «Οι εργαζόμενοι της Ηπείρου ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει "ανάπτυξη"» σημείωσε και έφερε παραδείγματα από χώρους δουλειάς: Στις εταιρείες εμφιάλωσης οι εργάτες βγαίνουν λιπόθυμοι από τα εργοστάσια καθώς η παραγωγή πολλαπλασιάζεται. Στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις κυριαρχούν τα απλήρωτα 12ωρα και οι απανωτές μειώσεις στους μισθούς, την ώρα που οι εταιρείες προχωρούν σε νέες επενδύσεις. Στον Τουρισμό - Επισιτισμό δουλεύουν με ατελείωτα ωράρια χωρίς ρεπό και στο Εμπόριο τα μεροκάματα συμπιέζονται. «Η Ιονία και η Εγνατία (...) έγιναν με μεροκάματα των 25 ευρώ για τους οικοδόμους και για να τους διασχίσουμε θέλουμε πάνω από 70 ευρώ!», πρόσθεσε.


«Η κατάσταση από μόνη της, χωρίς την παρέμβασή μας και τους αγώνες των εργαζομένων, δεν ανατρέπεται. Η ζωή μας δεν θα βελτιωθεί επειδή θα το αναγγείλει ο πρωθυπουργός από το συνέδριο», σημείωσε. Ξεκαθάρισε πως «δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα άδικο σύστημα» και πρόσθεσε πως οι ανάγκες των εργαζομένων «μπορούν να καλυφθούν με άλλη οργάνωση της παραγωγής, όπου στόχο θα έχει αυτές και όχι το πώς θα οικονομάνε τα παράσιτα που μας πίνουν το αίμα».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιώργος Τσίγκος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των πρωτοετών φοιτητών της Εστίας. «Τη στιγμή που εκατοντάδες παιδιά διαγωνιζόμαστε για το ποιος είναι ο πιο φτωχός», για να εξασφαλίσουμε ένα δωμάτιο στην εστία, «ο πρωθυπουργός έρχεται να μιλήσει για καλή και δίκαιη ανάπτυξη, για το πώς δηλαδή θα αναπτυχθούν τα κέρδη των ομίλων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Στο συνέδριό τους δεν πρόκειται να δώσουν στοιχεία σε πόσα λαϊκά νοικοκυριά κόβεται καθημερινά το ρεύμα», είπε ο Βασίλης Βάσιος, πρόεδρος του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας, ούτε «πίνακες εργατικών ατυχημάτων ούτε στοιχεία για τους μισθούς και τις συντάξεις μας στα χρόνια της κρίσης». Σχολιάζοντας την προπαγάνδα για τη «δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε: «Είμαστε εδώ για να σβήσουμε τα χειροκροτήματα των απολογητών της αντεργατικής λαίλαπας με τα συνθήματά μας».


«Φτιάχνουν τα νέα τσιφλίκια του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, που κατήγγειλε πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν «μια σειρά μέτρα που δημιουργήθηκαν για να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια».

Αγωνιστική «υποδοχή» και στον υπουργό Υγείας

Το πρωί της ίδιας μέρας, οι εργαζόμενοι «υποδέχθηκαν» με κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη.

Την ώρα της κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ) είχε προκηρύξει στάση εργασίας.

Ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία φορέων, στην οποία συμμετείχε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Οπως καταγγέλλει το ΕΚΙ, ο υπουργός επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο: Μίλησε «για αυξήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, την ώρα που ο προϋπολογισμός αναφέρει καθαρά μείωση 350 εκατ. στη χρηματοδότηση και πλασματική αύξηση από μεταφορά κονδυλίων από τον ΕΟΠΥΥ. Μίλησε για κάλυψη των χιλιάδων κενών σε προσωπικό, την ώρα που έγιναν μόλις 5 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προγράμματα κ.λπ. Ακόμα και για τις εκατοντάδες απολύσεις εργολαβικών εργαζόμενων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εμείς δεν απολύουμε, μόνο προσλαμβάνουμε"».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ