Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ
Η Εκθεση στον Πειραιά με τα μάτια των επισκεπτών

Παρατείνεται κατά μία ημέρα η λειτουργία της και ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Οκτώβρη

Πλήθος κόσμου έχει ήδη επισκεφτεί την Εκθεση
Πλήθος κόσμου έχει ήδη επισκεφτεί την Εκθεση
Την Κυριακή 29 Οκτώβρη ολοκληρώνεται η αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης Εκθεση Γραμματοσήμων και Ντοκουμέντων στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην Ιστορία, στους χρόνους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση, στην οικοδόμηση πλέον του σοσιαλισμού. Η Εκθεση παρατείνεται κατά μία ημέρα, όπως υπαγορεύει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου.

Οι επισκέπτες της φεύγουν συγκινημένοι και σίγουρα πιο πλούσιοι σε γνώσεις και ερεθίσματα για παραπέρα «σκάλισμα» της Ιστορίας, που τόσο βάναυσα παραχαράσσεται στις μέρες μας, αφού ο καπιταλισμός δεν ξεχνά το πραγματικό αντίπαλό του δέος.

Οι εντυπώσεις τους - όπως καταγράφονται στο βιβλίο των επισκεπτών - επιβεβαιώνουν ότι η Εκθεση πέτυχε το σκοπό της, να τους ταξιδέψει στο παρελθόν και στα διδάγματά του, για να αντλήσουν δύναμη και άλλα πολύτιμα εφόδια για το μέλλον.

Οπως έγραψε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας: «Καταπληκτική δουλειά. Το ταξίδι αυτό στην ιστορία της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης μας γεμίζει με νέα δύναμη, μας δίνει ορμή για να αντιμετωπίσουμε την καπιταλιστική κρίση και τη βαρβαρότητα του συστήματος που θα το διαδεχθεί ιστορικά ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός και στην πατρίδα μας και στον κόσμο ολάκερο. Συγχαρητήρια στους συντρόφους - ισσες για την έκθεση αυτή».

«Δύσκολο πολύ να δείξεις 100 χρόνια αγώνα! Συγχαρητήρια» έγραψε ο Π. Κόκκαλης.

Ολοι οι επισκέπτες δίνουν τα συγχαρητήριά τους για τη διοργάνωση της Εκθεσης, την οποία χαρακτηρίζουν «αξιέπαινη», «αξιοθαύμαστη», «περίφημη» κ.ά.

«Μεγάλη και αξιέπαινη προσπάθεια. Για να θυμόμαστε της ιστορίας τις μνήμες» γράφει ο Γ. Σ., «Φοβερή προσπάθεια οργάνωσης της έκθεσης και συγκέντρωσης των εκθεμάτων» ο Ν. Π. Ενώ ο Ν. Ξ. σημειώνει πως «διδάσκει την Ιστορία στους νεότερους και την ανάμνηση των γεγονότων στους μεγαλύτερους».

«Εξαιρετική έκθεση! Πόσο φτωχοί ήμασταν πριν τον μεγάλο Οχτώβρη και πόσο μεγάλη παρακαταθήκη μας έχει αφήσει για το μέλλον. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές» γράφει ο Χ. Δ.

Μια άλλη επισκέπτρια σημειώνει: «Μια υπέροχη έκθεση για αυτά που δεν ζήσαμε, για αυτά που δεν διδαχτήκαμε, για αυτά που θέλουμε, για αυτά που παλεύουμε».

Συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση δίνει ο Γ., προσθέτοντας «Τίποτα δεν χάθηκε, τίποτα δεν τελείωσε. Venceremos!!!».

Τις ευχαριστίες της για «ταξίδι στο "όνειρο"» καταθέτει η Α. Τα «πολύ σημαντικά συμπεράσματα για το σήμερα, την ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού» σημειώνει η Ε., ενώ άλλος επισκέπτης τονίζει πως η Εκθεση δίνει «ένα πολύ καλό ερέθισμα για να συζητήσουμε σήμερα το ποιον δρόμο πρέπει να τραβήξει η εργατική τάξη».

«Αφορμή για όμορφες κουβέντες!! Με ενδιαφέροντες ανθρώπους!!» στάθηκε η Εκθεση για την Ε.

Την ιδιαίτερη συγκίνησή τους, τον θαυμασμό μαζί και την έκπληξή τους καταγράφουν δύο Ρώσοι επισκέπτες.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στις αφιερώσεις των μικρών επισκεπτών της έκθεσης:

«Καταπληκτική έκθεση, εξαιρετική παρουσίαση. Αξίζει τα πάντα! Ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε τον φασιστικό και έφτιαξε τη σοσιαλιστική κοινωνία. Σαν Κόμμα πρέπει να τον έχουμε ως παράδειγμα» γράφει ένας 13χρονος.

«Σήμερα μάθαμε πολλά πράγματα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, τώρα θα πάω στο σχολείο γνωρίζοντας περισσότερα» γράφει η Α. Π., 13 χρονών.

«Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα» γράφει ο οκτάχρονος Π., ενώ η 12χρονη Κ. προσθέτει «Σε αυτό το μουσείο μάθαμε πολλά και ωραία πράγματα που στο σχολείο δεν μας τα είπαν».

«Ηταν πολύ ωραία σήμερα και θα ήθελα να ξανάρθω» γράφει η πεντάχρονη Μ.

Σήμερα παρουσιάζεται η «πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση»

Ο χώρος της Εκθεσης θα είναι ανοιχτός μέχρι την Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.4122.890, τις ώρες 11 π.μ. - 2 μ.μ., στην ΚΟ Πειραιά.

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο χώρο της Εκθεσης θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org