Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Γενικευμένο σφαγείο με στόχο τη «δημοσιονομική σταθερότητα»

Η πρέσα διαρκείας στα κονδύλια που απομένουν για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό βέβαια με την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αποτελούν τη μόνιμη επωδό στην πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2017 οι κρατικές δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 1,6 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Την ίδια ώρα, παρά και τις όποιες «αποκλίσεις» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τη συγκέντρωση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να «διαβεβαιώσει» ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2017:

-- Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 34,6 δισ. ευρώ (από 36,3 δισ. πέρυσι), με συρρίκνωση ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

-- Τα κρατικά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) καταγράφονται στα 34,7 δισ. ευρώ με αρνητική «απόκλιση» ύψους 2,3 δισ. σε σχέση με το στόχο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι «αποκλίσεις» θα ομαλοποιηθούν στη συνέχεια από την καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

-- Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται στα 36 δισ., οι συνολικές δαπάνες στα 36,4 δισ., ενώ τα ποσά που δόθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους έφτασαν σε 4,9 δισ. ευρώ.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι το «σφαγείο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις. Την ίδια ώρα, η αποδοτικότητα των αντιλαϊκών μέτρων και η διαμόρφωση των μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου που καταφθάνουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, μέσω του «μηνιαίου δελτίου» του, διαπιστώνει ότι «η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, αναφορικά με την 3η «αξιολόγηση», επανήλθε στην «εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ