Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Τεκμήρια ένδοξης ιστορίας

Ενα μικρό τμήμα από την έκθεση αφισών

Eurokinissi

Ενα μικρό τμήμα από την έκθεση αφισών
Η έκθεση σοβιετικών αφισών αλλά και το εκμαγείο του Λένιν κέντρισαν την προσοχή όσων παραβρέθηκαν στη διεθνιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Στα ταμπλό βρίσκονταν αφίσες που χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, την περίοδο 1918 - 1920, με τα πρώτα της συνθήματα: «Ολη η εξουσία στα σοβιέτ. Η γη στους αγρότες», «Με το όπλο νικήσαμε τον εχθρό, με τη δουλειά θα κερδίσουμε το ψωμί. Σύντροφοι, όλοι στη δουλειά», «Τα σοβιέτ κι ο εξηλεκτρισμός είναι η βάση του νέου κόσμου», «Οι λαοί όλου του κόσμου χαιρετούν τον Κόκκινο Στρατό» κ.ά. Ξεχωρίζει το έργο του Β. Μαγιακόφσκι από την εποχή που εργάστηκε στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Ρώσικου Τηλεγραφικού Πρακτορείου (γνωστό ως ΡΟΣΤΑ). Η συγκεκριμένη αφίσα του Β. Μαγιακόφσκι αναγράφει: «Η λόγχη του κοκκινοφρουρού έδωσε τη δυνατότητα να υψωθεί η σημαία του Οκτώβρη. Μόνο η λόγχη του κοκκινοφρουρού προστάτεψε αυτό το λάβαρο, εδραίωσε υπέρ μας την Οκτωβριανή Επανάσταση. Μόνο με τη βοήθεια των κοκκινοφρουρών το λάβαρο αυτό θα το φτάσουμε μέχρι την απελευθέρωση όλου του κόσμου. Ετσι προσπάθησε ο καθένας να εργάζεται για την ενίσχυση του στρατού, τιμώντας τον Οκτώβρη».

Επίσης καταγράφεται ο αγώνας των αγροτών για σοδειά ενάντια στους κουλάκους, το σπουδαίο σταχανοφικό κίνημα, η πάλη την περίοδο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου για τη Σοβιετική Ενωση.


Eurokinissi

Ιδιαίτερη θέση έχουν και οι αφίσες για τις γυναίκες: «Γυναίκα εργάτρια ο σοσιαλισμός σε απελευθέρωσε από την εξουσία της κουζίνας και της χύτρας», λέει μία από αυτές και απεικονίζει μια συνεταιριστική τραπεζαρία, ένα συνεταιριστικό αναγνωστήριο και ένα παιδικό σπίτι, ενώ δίπλα, μια από τις πιο γνωστές σοβιετικές αφίσες καλεί: «Απελευθερωμένη γυναίκα οικοδόμησε τον σοσιαλισμό!».

Υπάρχουν ακόμα αφίσες για τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980 στη Μόσχα, για τα εξαίρετα μπαλέτα της Μόσχας, για την Υγεία και την Πρόνοια, για τη φροντίδα των παιδιών και άλλες πλευρές της ζωής στη Σοβιετική Ενωση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org