Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - 9ΜΗΝΟ 2012
Εργαλείο διαχείρισης της λαϊκής χρεοκοπίας
  • Στα 53 δισ. ευρώ οι δαπάνες για εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους
  • Μόλις στο 3,4% οι φόροι των νομικών προσώπων

Πάνω από 53 δισ. ευρώ πληρώθηκαν στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2012 για την «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους. Στην ίδια περίοδο, οι «πρωτογενείς δαπάνες», δηλαδή τα κάθε είδους κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού (μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.ά.), διαμορφώθηκαν μόλις στα 34,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 64% των δαπανών που πλήρωσαν για τόκους και χρεολύσια εξυπηρέτησης των μεγαλοδανειστών τους.

Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο 9μηνο έχει αποδοθεί περίπου το 85% της κουτσουρεμένης κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν προβλέψει για ολόκληρο το 12μηνο του 2012. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι κάθε είδους εταιρείες (νομικά πρόσωπα) έχουν αμελητέα συμβολή, μόλις 3,4%, στην πίτα των φορολογικών εσόδων, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσα από τα ασήκωτα χαράτσια και τη βαριά φορολογία.

Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (9μηνο 2012), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζει τα παρακάτω:

Εσοδα: Διαμορφώθηκαν σε 38 δισ. ευρώ με εμφανιζόμενη «απόκλιση» 1,34 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον αντιλαϊκό στόχο. Οι άμεσοι φόροι φτάνουν στα 15 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι κατανάλωσης στα 18,7 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε 33,7 δισ. ευρώ και από αυτά μόλις τα 1,14 δισ. ευρώ (το 3,4%) προέρχεται από τα νομικά πρόσωπα.

Δαπάνες: Οι ορντινάντσες των μονοπωλίων, μετά και το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, μπούκωσαν τους μεγαλοδανειστές με ποσά ύψους 53 δισ. ευρώ. Τα 42,4 δισ. ευρώ αφορούν σε χρεολύσια (που δεν εμφανίζονται στο «έλλειμμα») και τα 10,65 δισ. ευρώ σε τόκους. Ακόμη 370 εκατ. ευρώ πλήρωσαν για «προμήθεια εκταμίευσης στον EFSF», δηλαδή για την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών δαπανών διαμορφώθηκε στα 49,4 δισ. ευρώ (από 57 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα) με πτώση 13,3%.

Κρατικά ελλείμματα: Εφτασαν στα 12,7 δισ. ευρώ με «απόκλιση» ύψους 811 εκατ. ευρώ, που ήδη αξιοποιείται στην κατεύθυνση λήψης πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ