Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
«Πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Η «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη και των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αποτελούν τη μόνιμη «επωδό» στην πορεία εκτέλεσης και του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, στη διάρκεια του 8μήνου (Γενάρης - Αύγουστος) ο φόρος εισοδήματος «φυσικών προσώπων» καταγράφει αρνητική «απόκλιση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο, ύψους 619 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την αδυναμία λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια. Την ίδια ώρα, οι κρατικές δαπάνες (χωρίς αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι χαμηλότερες κατά 1,2 δισ. ευρώ, ακόμα και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γενάρης - Αύγουστος 2017), εμφανίζουν τα εξής:

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 32,7 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 34,4 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ακόμα και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπηκε εκ νέου στα 219 εκατ. ευρώ, από 549 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο, δηλαδή με περαιτέρω καρατόμηση ύψους 330 εκατ. (μείωση 60%).

Οι συνολικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο 8μηνο έχουν απορροφήσει το 67,6% των ποσών που έχουν προβλεφθεί για ολόκληρο το φετινό 12μηνο. Την ίδια ώρα, όπως άλλωστε προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ είναι μηδενική (από 1,4 δισ. πέρυσι), για τον ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 178 εκατ. (από 350 εκατ.), ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 116 εκατ. (από 2,2 δισ.) και του ΟΑΕΕ με μηδενική επιδότηση (από 715 εκατ. πέρυσι).

-- Το σύνολο των εσόδων του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 30,2 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, ρυθμοί «κόπωσης» καταγράφονται στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε περίπου στα 7,3 δισ. (από 7,5 δισ. πέρυσι), με αρνητική «απόκλιση» από το στόχο κατά 619 εκατ. Θυμίζουμε ότι σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος, που έληξε τον Ιούλη. Ταυτόχρονα, η συνολική μάζα των άμεσων φόρων εμφανίζει «υστέρηση» ύψους 1,4 δισ. σε σχέση με το στόχο.

-- Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 17,1 δισ. ευρώ (από 16,2 δισ. πέρυσι), με υπέρβαση ύψους 230 εκατ. σε σχέση με το στόχο. Θυμίζουμε ότι από το Γενάρη φέτος ξεκίνησαν οι νέες μαζικές ανατιμήσεις για μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ