Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Καθαρές ανάσες» για το εγχώριο κεφάλαιο, «ασφυξία» για το λαό

Eurokinissi

Στην επιβεβαίωση της κοινής θέσης τους σχετικά με το έγκαιρο κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», προκειμένου να μη χαθεί χρόνος στην «κούρσα» της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, προχωρούν η κυβέρνηση και η Ευρωζώνη.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς και έγκαιρα την 3η αξιολόγηση ώστε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χτες στην Αθήνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Ανταπαντώντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε: «Γνωρίζω ότι είστε πλήρως αποφασισμένος για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση. Εχετε τη στήριξή μου σε αυτό. Αλλωστε, μετά οδεύουμε προς την έξοδο και νομίζω ότι συμφωνούμε πως θα πρέπει να είναι καθαρή έξοδος και η Ελλάδα να καταστεί και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα, τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την επανάπαυση», έκανε λόγο για γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», πριν από το τέλος του έτους, ώστε από την 1η Γενάρη να υπάρξουν «καθαρές ανάσες» για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας», για την «καθαρή έξοδο» και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το κρατικό χρέος, με στόχο φυσικά να βρεθεί ο «δημοσιονομικός χώρος» για την πολύπλευρη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στο «σωστό δρόμο»...

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 επισημαίνει ότι «υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία φαίνεται ότι δεν θα πάνε τόσο καλά. Θα είναι υποδεέστερες οι επιδόσεις, όμως σε κάποιους άλλους τομείς θα υπάρχει υπεραπόδοση».

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνει ο Ευ. Τσακαλώτος, «μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τον προϋπολογισμό, 40 μέρες πριν τη λήξη του έτους και έτσι θα πειστούν οι θεσμοί ότι ακολουθούμε το πρόγραμμα και είμαστε στο σωστό δρόμο, όπως συνέβη ακριβώς και το 2016 και το 2017».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη διαδρομή για την «καθαρή έξοδο», όπως είπε, «σίγουρα θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Ομως, θα τα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που τα αντιμετωπίζαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Πάντα θα προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις όπου υπάρχουν διαφωνίες και όπου προκύπτουν προβλήματα εκεί που δεν τα περιμένουμε».

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος σε πιθανές επιδράσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δήλωσε, «απ' όσο ο ίδιος μπορεί να κρίνει», ότι η γερμανική θέση δε θ' αλλάξει καθώς και ότι «αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο Γιούρογκρουπ και αναφορικά με το μέλλον και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους (...) δε θ' αλλάξουν».

...για την «επόμενη μέρα» των επιχειρηματικών ομίλων

Χαρακτηριστική πάντως των όσων ζητάει το εγχώριο κεφάλαιο είναι η παρέμβαση του μεγαλοεπιχειρηματία Ευ. Μυτιληναίου, ο οποίος, στο πλαίσιο του χτεσινού συνεδρίου του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα, εστίασε στους παρακάτω άξονες:

-- Στο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα συμφωνήσουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, βαφτίζοντας «εθνικό σχέδιο» τη στρατηγική σύμπλευση κομμάτων της αστικής διαχείρισης με βάση την «ατζέντα» του εγχώριου κεφαλαίου, ο Ευ. Μυτιληναίος ανέφερε ως «βασικά στοιχεία» τη σταθερή φορολογική πολιτική, τη μείωση των πλεονασμάτων, τις «φαστ τρακ» επενδύσεις, όπως στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και τις ιδιωτικοποιήσεις.

-- Στο ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, έτσι ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων, και μάλιστα σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν έχουμε δικό μας μεταρρυθμιστικό σχέδιο», ενώ σημείωσε πως «μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και να αξιολογείται η απόδοσή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με βάση αυτήν την επίδοση να λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα μείωσης του χρέους».

Στο ίδιο «πνεύμα» και μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου προέκρινε την εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων», μεταξύ άλλων για ένα πιο αξιόπιστο φορολογικό σύστημα καθώς και περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Εστίασε, επίσης, στη σημασία της συμμαχίας ΗΠΑ - ΕΕ, λέγοντας πως σήμερα παραμένει το ίδιο σημαντική και φέρνοντας ως παράδειγμα την προσφυγική κρίση θύμισε με νόημα πως «οι προκλήσεις για τη διατλαντική συμμαχία δεν έχουν σύνορα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ