Το ρόλο που σχεδιάζεται να παίξουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ειδικότερα στην υλοποίηση επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σκιαγράφησε ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Το τρισχιλιετές μέγα της θαλάσσης κράτος».
Ο Α/ΓΕΝ σημείωσε πως «οι ελληνικές θάλασσες και η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούν το ζωτικό χώρο από γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής, γεωοικονομικής, γεωπολιτισμικής και γεωιστορικής άποψης, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού», συμπληρώνοντας πως δεδομένου ότι «το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης. Είναι προφανές ότι η κυριαρχία στις θάλασσες αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες εθνικής ισχύος».
Πάνω σ' αυτό συνέχισε: «Ο ρόλος του ΠΝ σε μία χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστός. Η ελευθερία διάπλου των θαλασσών, η ικανότητα που έχουν τα πολεμικά πλοία να αναπτύσσονται ταχύτατα και να παραμένουν επί μακρόν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και επιπλέον, το μεγάλο εύρος επιχειρήσεων που είναι δυνατό να διεξαγάγουν, καθιστούν το ΠΝ μοναδικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής που παρέχει μεγάλη ευελιξία στην πολιτική εξουσία».
Προβάλλοντας τα παραπάνω ειδικά στο σήμερα, υπογράμμισε: «Η αστάθεια και η πολυπλοκότητα του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος χαρακτηρίζει την εποχή που ζούμε. Ειδικότερα δε, η περιοχή της Μεσογείου επηρεάζεται τόσο από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όσο και από τις συγκρούσεις και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ισχύος, που μέρος του αποτελεί και ο έλεγχος των φυσικών αποθεμάτων Ενέργειας και πόρων, όπως και των θαλάσσιων οδών μεταφοράς τους. Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές πηγές της ευρύτερης περιοχής της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, η προοπτική διοχέτευσης των ενεργειακών πόρων μέσω των Βαλκανίων στην Κεντρική Ευρώπη και η χρήση νέων μεθόδων εξαγωγής υδρογονανθράκων, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου».
«Ολα τα ανωτέρω», κατέληξε ο Α/ΓΕΝ, «οδηγούν νομοτελειακά στην απαίτηση διατήρησης υψηλής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας από το ΠΝ», μεταξύ άλλων για «να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέροντας με ουσιαστικό τρόπο στην προβολή της στρατηγικής αξίας της χώρας, καθιστώντας την αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο».