Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σούδα: Ανώτερος διανομέας υλικοτεχνικής υποστήριξης

Αυτά είναι τα λόγια του Αμερικανού πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βάση της Σούδας, για τη συμπλήρωση των 242 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η ιμπεριαλιστική δύναμη των ΗΠΑ, μέσω του πρεσβευτή της, ειδικότερα αυτήν την περίοδο, δεν χάνει ευκαιρία για να τονίσει την αναγκαιότητα αυξημένης παρουσίας της και να αναδείξει για μια ακόμη φορά τη χρησιμότητα της παραπέρα αναβάθμισης της λειτουργίας της βάσης της Σούδας προς όφελος των ιμπεριαλιστών. Αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τη σημασία που έχει αυτό το ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται στις ΗΠΑ και συζητάει με τους ιμπεριαλιστές την παραπέρα προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην εκδήλωση στη Σούδα, λέγοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι δύο χώρες που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους και χαρακτήρισε τη βάση της Σούδας ως μοντέλο στρατιωτικής συνεργασίας.

Λόγια κυνικά, που δημιουργούν εύλογη ανησυχία στο λαό μας, με την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, παράλληλα και με την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή. Ο λαός μας δεν πρέπει να «τσιμπάει» σε τέτοιου είδους επικίνδυνες εξαγγελίες για το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι που οι δύο χώρες, ΗΠΑ και Ελλάδα, επιδιώκουν αντάμα. Μέχρι σήμερα όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις είχαν «κοινούς στόχους» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για την επίτευξή τους, χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στη χώρα μας, για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στο Αφγανιστάν, τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό, τη Λιβύη, το Λίβανο, τον πόλεμο για το διαμελισμό της Συρίας. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Ο λαός μας δεν γνωρίζει, βρίσκεται στην κυριολεξία στο σκοτάδι, για το τι συζητάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Τι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις θα αναλάβει παραπέρα η κυβέρνηση, τι νέα θηλιά θα περάσει στο λαό η κυβέρνηση.


Ποιο ήταν το «όφελος» για το λαό μας μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή της χώρας μας σε όλες αυτές τις πολεμικές εκστρατείες και αποστολές, που σκοτώθηκαν άμαχοι και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης; Το «όφελος» για το λαό μας ήταν να στραγγιστεί όσο γίνεται περισσότερο, στο όνομα της κρίσης και της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, να «ματώσει» οικονομικά, για να «κατακτήσει» η Ελλάδα το 2016 τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις στρατιωτικές δαπάνες. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι όλα αυτά που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, θα έχουν περιτύλιγμα την «ανάπτυξη» με επενδύσεις που θα κάνουν τα μονοπώλια, με στόχο την παραπέρα διείσδυση στην περιοχή, την αύξηση των μεριδίων τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλα μονοπώλια.

Ο λαός μας δεν πρέπει να περιμένει κανένα όφελος από αυτά.

Ακόμη, σύμφωνα με την ομιλία του Αμερικανού πρεσβευτή, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διατηρείται και εμβαθύνεται η άμυνα, η ασφάλεια και προωθείται η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως εννοούν οι ιμπεριαλιστές τις επεμβάσεις τους σε χώρες, όπου θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, να εξασφαλίσουν μερίδια αγορών από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, στην ομιλία του, να τονίσει ότι για την υλοποίηση των στόχων του ιμπεριαλισμού και στο πλαίσιο της αυξανόμενης «αμυντικής συνεργασίας» της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας, διότι η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο «υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας». Με κυνικό τρόπο είπε ότι «η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτήν τη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου». Αυτό που με απλά λόγια χρόνια τώρα έχει καταλάβει ο λαός μας, ότι η βάση της Σούδας, για τις ΗΠΑ, αποτελεί ένα αβύθιστο προγεφύρωμά τους και κομβικό σημείο για τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο.

Παρέμβαση επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έκανε και η οργάνωση ομογενών στις ΗΠΑ, American Hellenic Institute (AHI), όπου αφού ευχαριστεί τον Τραμπ για την πρόσκληση στον πρωθυπουργό, σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Στην επιστολή τους παραθέτουν αναλυτικά στοιχεία για το προσωπικό των ΗΠΑ στη Σούδα, για το 2016, θέλοντας να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία της βάσης, σχετικά με την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Ετσι αναφέρουν ότι στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Επίσης, εκθειάζουν το γεγονός ότι αμερικανικό αεροπλανοφόρο επισκευάστηκε στη Σούδα, χωρίς να αναγκαστεί να μεταβεί στη Βιρτζίνια για επισκευή, και τα οφέλη που είχε ο Αμερικανός φορολογούμενος από τη μείωση του κόστους μετακίνησης του αεροπλανοφόρου στις ΗΠΑ.

Οι ομολογίες του πρεσβευτή, αλλά και η ανακοίνωση - παρέμβαση της αμερικανικής οργάνωσης (AHI), στο πλαίσιο της επίσκεψης της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών και αμφισβητήσεων. Είναι αυτό που λέει και ο λαός μας: «Θέλει να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει». Ομιλία σταράτη, χωρίς περιστροφές, κυνική, που μόνο έντονη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές μπορεί να προκαλέσει στο λαό μας.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κλείσει τη βάση της Σούδας, αλλά και τις άλλες βάσεις που χρησιμοποιούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές, που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει το λαό μας να επαγρυπνεί. Τίποτε καλό δεν προοιωνίζουν αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις και σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Να βάλει τέλος στην ανοχή και την αναμονή που είχε δείξει απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Λ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνοι εναγκαλισμοί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ(6/7/2017)
Βάση θανάτου και εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια(8/4/2017)
Παρέμβαση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη Συρία(29/8/2013)
Οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα(10/10/2010)
Ανεπιθύμητη η επίσκεψη Μπερνς(10/3/1998)
Ανεπιθύμητος ο Ν. Μπερνς(7/3/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org