Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ
Αντιδράσεις για τη μειονότητα

Την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ προκάλεσε ψήφιση από την αλβανική Βουλή νομοσχεδίου σχετικά με τις μειονότητες στην Αλβανία. Ο νόμος αναγνωρίζει 9 εθνικές, γλωσσικές ή πολιτισμικές μειονότητες: Ελληνες, Μακεδόνες, Σέρβους, Μαυροβούνιους, Βλάχους, Αιγύπτιους, Ρομά, Βόσνιους και Βούλγαρους. Ο νόμος προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς όλες οι αρμοδιότητες σχετικά με το ζήτημα των μειονοτήτων συγκεντρώνονται στα χέρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Α. Γεννηματάς, σε δήλωσή του, διανθισμένη με ...ολίγη από αντικομμουνισμό, είπε: «Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο (...) διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας».

Αντίστοιχα, με βάση και προηγούμενες κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης κατά ακίνητης περιουσίας Ελλήνων μειονοτικών στην περιοχή της Χιμάρας, αλλά και κινήσεις των Τιράνων για σύσφιξη σχέσεων με την Πρίστινα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Με συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν κι αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας, ή με συμπεριφορές ωμής παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως συμβαίνει με τις μειονότητες, ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, η Αλβανία, δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία. (...) Πάντως εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές», πρόσθεσε, με εργαλείο πίεσης της ελληνικής αστικής τάξης τα εμπόδια που μπορεί να βάλει στην αλβανική στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ