Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σούδα: Ανώτερος διανομέας υλικοτεχνικής υποστήριξης

Αυτά είναι τα λόγια του Αμερικανού πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βάση της Σούδας, για τη συμπλήρωση των 242 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η ιμπεριαλιστική δύναμη των ΗΠΑ, μέσω του πρεσβευτή της, ειδικότερα αυτήν την περίοδο, δεν χάνει ευκαιρία για να τονίσει την αναγκαιότητα αυξημένης παρουσίας της και να αναδείξει για μια ακόμη φορά τη χρησιμότητα της παραπέρα αναβάθμισης της λειτουργίας της βάσης της Σούδας προς όφελος των ιμπεριαλιστών. Αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τη σημασία που έχει αυτό το ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται στις ΗΠΑ και συζητάει με τους ιμπεριαλιστές την παραπέρα προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην εκδήλωση στη Σούδα, λέγοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι δύο χώρες που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους και χαρακτήρισε τη βάση της Σούδας ως μοντέλο στρατιωτικής συνεργασίας.

Λόγια κυνικά, που δημιουργούν εύλογη ανησυχία στο λαό μας, με την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, παράλληλα και με την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή. Ο λαός μας δεν πρέπει να «τσιμπάει» σε τέτοιου είδους επικίνδυνες εξαγγελίες για το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι που οι δύο χώρες, ΗΠΑ και Ελλάδα, επιδιώκουν αντάμα. Μέχρι σήμερα όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις είχαν «κοινούς στόχους» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για την επίτευξή τους, χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στη χώρα μας, για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στο Αφγανιστάν, τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό, τη Λιβύη, το Λίβανο, τον πόλεμο για το διαμελισμό της Συρίας. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Ο λαός μας δεν γνωρίζει, βρίσκεται στην κυριολεξία στο σκοτάδι, για το τι συζητάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Τι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις θα αναλάβει παραπέρα η κυβέρνηση, τι νέα θηλιά θα περάσει στο λαό η κυβέρνηση.


Ποιο ήταν το «όφελος» για το λαό μας μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή της χώρας μας σε όλες αυτές τις πολεμικές εκστρατείες και αποστολές, που σκοτώθηκαν άμαχοι και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης; Το «όφελος» για το λαό μας ήταν να στραγγιστεί όσο γίνεται περισσότερο, στο όνομα της κρίσης και της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, να «ματώσει» οικονομικά, για να «κατακτήσει» η Ελλάδα το 2016 τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις στρατιωτικές δαπάνες. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι όλα αυτά που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, θα έχουν περιτύλιγμα την «ανάπτυξη» με επενδύσεις που θα κάνουν τα μονοπώλια, με στόχο την παραπέρα διείσδυση στην περιοχή, την αύξηση των μεριδίων τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλα μονοπώλια.

Ο λαός μας δεν πρέπει να περιμένει κανένα όφελος από αυτά.

Ακόμη, σύμφωνα με την ομιλία του Αμερικανού πρεσβευτή, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διατηρείται και εμβαθύνεται η άμυνα, η ασφάλεια και προωθείται η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως εννοούν οι ιμπεριαλιστές τις επεμβάσεις τους σε χώρες, όπου θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, να εξασφαλίσουν μερίδια αγορών από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, στην ομιλία του, να τονίσει ότι για την υλοποίηση των στόχων του ιμπεριαλισμού και στο πλαίσιο της αυξανόμενης «αμυντικής συνεργασίας» της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας, διότι η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο «υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας». Με κυνικό τρόπο είπε ότι «η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτήν τη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου». Αυτό που με απλά λόγια χρόνια τώρα έχει καταλάβει ο λαός μας, ότι η βάση της Σούδας, για τις ΗΠΑ, αποτελεί ένα αβύθιστο προγεφύρωμά τους και κομβικό σημείο για τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο.

Παρέμβαση επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έκανε και η οργάνωση ομογενών στις ΗΠΑ, American Hellenic Institute (AHI), όπου αφού ευχαριστεί τον Τραμπ για την πρόσκληση στον πρωθυπουργό, σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Στην επιστολή τους παραθέτουν αναλυτικά στοιχεία για το προσωπικό των ΗΠΑ στη Σούδα, για το 2016, θέλοντας να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία της βάσης, σχετικά με την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Ετσι αναφέρουν ότι στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Επίσης, εκθειάζουν το γεγονός ότι αμερικανικό αεροπλανοφόρο επισκευάστηκε στη Σούδα, χωρίς να αναγκαστεί να μεταβεί στη Βιρτζίνια για επισκευή, και τα οφέλη που είχε ο Αμερικανός φορολογούμενος από τη μείωση του κόστους μετακίνησης του αεροπλανοφόρου στις ΗΠΑ.

Οι ομολογίες του πρεσβευτή, αλλά και η ανακοίνωση - παρέμβαση της αμερικανικής οργάνωσης (AHI), στο πλαίσιο της επίσκεψης της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών και αμφισβητήσεων. Είναι αυτό που λέει και ο λαός μας: «Θέλει να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει». Ομιλία σταράτη, χωρίς περιστροφές, κυνική, που μόνο έντονη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές μπορεί να προκαλέσει στο λαό μας.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κλείσει τη βάση της Σούδας, αλλά και τις άλλες βάσεις που χρησιμοποιούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές, που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει το λαό μας να επαγρυπνεί. Τίποτε καλό δεν προοιωνίζουν αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις και σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Να βάλει τέλος στην ανοχή και την αναμονή που είχε δείξει απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Λ. Α.

Οι παραλείψεις του νομοσχεδίου για την «ταυτότητα φύλου»

Από την έναρξη της σχετικής συζήτησης του νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», το ΚΚΕ έθεσε προβληματισμούς για τη διαδικασία που εισάγεται και εστίασε την προσοχή του στους όρους που μπορούν να εξασφαλίσουν την ουσιαστική υποστήριξη των διεμφυλικών ατόμων.

Καταψήφισε το νομοσχέδιο όχι επειδή αρνείται το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου στην αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα, προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση που βιώνει για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους.

Το καταψήφισε γιατί το νομοσχέδιο αγνοεί την ανάγκη η ατομική απόφαση να στηρίζεται σε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, να συνοδεύεται από μέτρα επιστημονικής και κοινωνικής στήριξης πριν και μετά την όποια επιλογή, να εξασφαλίζεται όσο είναι δυνατόν η στήριξη από το οικογενειακό, το συγγενικό, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Για το ΚΚΕ όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμα, ώστε το ατομικό δικαίωμα να μην αναγνωρίζεται μόνο τυπικά αλλά να μπορεί να ασκηθεί με ουσιαστικό τρόπο. Ομως η νομοθετική ρύθμιση που επέλεξε η κυβέρνηση να εισαγάγει τα παραβλέπει όλα αυτά με σχεδόν απόλυτο τρόπο.

Η άρση κάθε προϋπόθεσης για χειρουργικές επεμβάσεις είναι αναμφίβολα ένα θετικό στοιχείο, αν και στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη προϋπόθεση είχε εν πολλοίς τεθεί ήδη στο περιθώριο από τις αποφάσεις των δικαστηρίων που αποφάνθηκαν γύρω από σχετικές υποθέσεις τα πρόσφατα χρόνια. Την ίδια στιγμή, με το πρόσχημα της υιοθέτησης μιας «κατά το δυνατόν απλής διαδικασίας», η κυβέρνηση εξοβέλισε κάθε κοινωνική διάσταση του ζητήματος, κάθε επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, κάθε ευθύνη του κράτους να στηρίζει με δομές και υπηρεσίες τους ανθρώπους που αφορά το νομοθέτημα.

Αντιπαρέθεσε, μάλιστα, την ανάγκη για κοινωνική και επιστημονική υποστήριξη στη βούληση, την ατομική επιλογή και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Τελικά, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αντιμετωπίζεται σαν μια υπόθεση στενά και μόνο ατομική, όπως άλλωστε αντιμετωπίζεται κάθε ανάγκη και δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς στο πλαίσιο της σημερινής κοινωνίας.

Αποτέλεσμα της αντιμετώπισης αυτής είναι και το γεγονός ότι τόσο το ίδιο το νομοσχέδιο όσο και η συζήτηση γύρω από αυτό πέρασαν στα ψιλά τις περιπτώσεις των μεσοφυλικών ατόμων, χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να δώσουν ορισμένες λύσεις.

Αυτή η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ απαντά στις χυδαίες προσπάθειες συκοφάντησης του ΚΚΕ, ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, κάτω από τη δυσκολία να απαντήσει επί της ουσίας στη θέση μας, έθεσε πλαστές διαχωριστικές γραμμές περί «σκότους» και «προόδου», φτάνοντας προκλητικά να κατηγορεί το ΚΚΕ για «ομοφοβία», για ταύτιση με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις της Εκκλησίας, με μισαλλόδοξες απόψεις και μισάνθρωπες πρακτικές, όπως αυτές που πρεσβεύουν οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και στους ιστορικούς αναγωγισμούς «συναντήθηκαν» όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Κι ενώ οι αναφορές στη νομοθεσία της Σοβιετικής Ενωσης τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 έδωσαν και πήραν, στηριζόμενες σε αναξιόπιστες πηγές, αγνοήθηκε η επισήμανση του ΚΚΕ πως στις χώρες που προβλήθηκαν ως καλές πρακτικές για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου βρίσκονται παράλληλα σε ισχύ αντιδραστικοί και αναχρονιστικοί νόμοι.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις της Μάλτας και της Ιρλανδίας, που έχουν υιοθετήσει τη «διόρθωση της ταυτότητας φύλου» με μια απλή αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου, και την ίδια στιγμή, σήμερα, το 2017, απαγορεύουν και ποινικοποιούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στις παρεμβάσεις του με αφορμή το νομοσχέδιο, το ΚΚΕ ανέδειξε πλευρές των ανορθολογικών θεωριών που προβάλλονται γύρω από την ταυτότητα φύλου και των προεκτάσεων που έχουν στη διαμόρφωση συνείδησης και στάσης ζωής. Με βάση και αφετηρία τις θεωρίες αυτές, διαχωρίζεται πλήρως το βιολογικό από το κοινωνικό φύλο.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός άνδρα - γυναίκας ως αντικειμενικό γεγονός. Αντιμετωπίζεται το φύλο αποκλειστικά και μόνο σαν μια κατασκευή και ένα καλούπι που προσδίδει η κοινωνία στα μέλη της. Ο ιδεαλισμός και ο υποκειμενισμός τους δεν αμφισβητούν μόνο την ύπαρξη δύο διαφορετικών φύλων, αλλά την ίδια την αντικειμενική πραγματικότητα.

Οι προεκτάσεις των σχετικών αντιλήψεων είναι πολλαπλά χρήσιμες για το κεφάλαιο: Στις συνθήκες κυριαρχίας της ρευστότητας και της σχετικότητας, σε μια πραγματικότητα που ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από την υποκειμενική εμπειρία και το ατομικό βίωμα, καθένας και καθεμιά στέκεται μόνος του απέναντι στα προβλήματα, ψάχνει να πορευτεί τον δικό του μοναχικό δρόμο, που δεν αμφισβητεί τα βάθρα της εκμετάλλευσης στα οποία είναι χτισμένη η καπιταλιστική κοινωνία.

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών», 16/10/2017.

Της
Βιβής Δάγκα*
Η Β. Δάγκα είναι μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Μαγική εικόνα» και στην Εκπαίδευση

Εχει περάσει ήδη ένας και πλέον μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πολλά σχολεία προσπαθούν ακόμα να διαμορφώσουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της «κανονικότητας» την οποία αναφέρει διαρκώς το υπουργείο Παιδείας, κομπάζοντας ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα σχολεία ξεκίνησαν με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους... Ωστόσο, και η φετινή σχολική χρονιά άρχισε χωρίς μόνιμους διορισμούς, με κενά και ελλείψεις που παρατείνονται, ενώ η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία και η λειτουργία του συστήματος έχουν ενσωματώσει πλήρως και παγιώνουν μια σειρά από αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η γενίκευση της δεύτερης και τρίτης ανάθεσης μαθημάτων και των μετακινήσεων για τους εκπαιδευτικούς, η παγίωση των τμημάτων με 25 και 27 μαθητές, η μείωση των ωρών διδασκαλίας σε μαθήματα κ.ο.κ.

***

Παράλληλα, χιλιάδες προνήπια βρέθηκαν εκτός νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, οικογένειες αναγκάστηκαν για μια ακόμα φορά να πληρώσουν για Παράλληλη Στήριξη, μια σειρά Ολοήμερα δεν λειτουργούν με πλήρες πρόγραμμα, τα Τμήματα Ενταξης και οι τάξεις υποδοχής παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες, γονείς διεκδικούν με κινητοποιήσεις ακόμα και μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο. Για παράδειγμα, χρειάστηκε ένας μήνας πολύμορφων κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, παρεμβάσεων, για να «σωθούν» κάποια από τα ολιγομελή τμήματα Επαγγελματικών Λυκείων σε όλη τη χώρα, για τα οποία ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσουν, στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων» για τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Με αυτές τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικοί και μαθητές ζήτησαν το αυτονόητο δικαίωμα, να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο και στην ειδικότητά τους, απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης να μειώνει σταθερά κάθε χρόνο τα τμήματα που χαρακτηρίζει «ολιγομελή».

***

Για μια ακόμη χρονιά οι λαϊκές οικογένειες ζουν με την αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους και με το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ. Στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, το επόμενο διάστημα έρχονται νέες αλλαγές στο Λύκειο. Το σχέδιο το οποίο το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε από τον περασμένο Αύγουστο, σκιαγραφεί ένα Λύκειο αποκλειστικά προσανατολισμένο στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με μείωση μαθημάτων και τη γενική μόρφωση να σταματά στην Α' τάξη, με επιπλέον εξετάσεις πανελλαδικού τύπου. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με αυτό θα μειωθούν τάχα τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία, δεν είναι ικανοί να κρύψουν ότι πρόκειται για αλλαγές που πλήττουν πρώτα και κύρια τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, ορθώνοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις σπουδές τους.

***

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες και στάση αναμονής, παρουσιάζοντας αντεστραμμένη τη μίζερη εικόνα του σχολείου, από την αρχή της χρονιάς αναπτύσσονται πολύμορφες διεκδικήσεις για μια σειρά από ζητήματα, σε κεντρικό και κατά τόπους επίπεδο, με πρωτοβουλία συνδικάτων, συλλόγων γονέων και δασκάλων, Λαϊκών Επιτροπών καθώς και άλλων φορέων. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποκαλύπτουν την κοροϊδία της κυβέρνησης ότι «όλα δουλεύουν ρολόι», βάζουν στο επίκεντρο τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης από τα οξυμένα προβλήματα και δείχνουν το δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

***

Αυτοί οι αγώνες χρειάζεται το επόμενο διάστημα να στηριχτούν, να μαζικοποιηθούν, να πολλαπλασιαστούν. Να μην εγκλωβιστεί ο λαός στη λογική του «ρεαλιστικού» και «εφικτού», στην επίκληση της «επιτροπείας», των «περιορισμένων πόρων» από την κυβέρνηση, που μπουκώνει με προνόμια το κεφάλαιο και ταυτόχρονα προσαρμόζει αποτελεσματικότερα την Εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας του. Για να υπάρξει πραγματική διέξοδος προς όφελος του λαού, χρειάζεται ο αγώνας για Παιδεία των σύγχρονων αναγκών και της πραγματικής μόρφωσης να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να συνδεθεί με την πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.


Μ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ