Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αναβάθμιση της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για αναβάθμιση της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, έκανε σαφή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε όλες τις επαφές και τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ενόψει και της σημερινής του συνάντησης με τον Ντ. Τραμπ ότι «οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή». Χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ενώ αύριο Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς.

Παραπάνω από ενδεικτικά για το περιεχόμενο των συναντήσεων και των παζαριών είναι τα όσα είπε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Chicago Council on Global Affairs, όπου σημείωσε ότι «αυτή η προσπάθεια στην οικονομία αποτελεί μια σταθερή βάση για τον ευρύτερο στόχο μας να ενισχύσουμε το ρόλο μας ως οικονομικού κόμβου και ενός πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Στη βάση αυτή, όπως είπε, οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι γεωστρατηγικής σημασίας και λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, αλλά και γιατί είναι «παλαιό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ένας από τους λίγους που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες και τις διεθνείς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις (...) προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βάσης του κόλπου της Σούδας, μέσα από πολύτιμες και αξιόπιστες αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις», αλλά και πρωτοστατεί για την ένταξη στην ΕΕ χωρών όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ, προωθεί ισχυρή διμερή και τριμερή (με την Κύπρο) συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, διεξάγει σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μεσόγειο, καθιέρωσε ισχυρές πολυμερείς πρωτοβουλίες με χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και «είναι καθοριστική για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής».

Σ' αυτό το παζάρι για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, ο Αλ. Τσίπρας πρόταξε και τη «δύναμη στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας», προσθέτοντας πως η χώρα «ενισχύει γρήγορα το ρόλο της ως κέντρου Ενέργειας και μεταφορών» και πως «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Στη βάση αυτή, ο πρωθυπουργός ζήτησε ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία να επικεντρωθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της ακίνητης περιουσίας, της Ενέργειας, των υποδομών, των νέων τεχνολογιών, του αγροτοδιατροφικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα, και στην αναγνώριση, από την αμερικανική πλευρά, ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ο περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας «μόνον εάν ικανοποιηθούν οι πλέον θεμελιώδεις ανησυχίες ασφαλείας της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είτε στο επίπεδο της διπλωματίας είτε των αμυντικών προμηθειών ή και των δύο». Και πρόσθεσε, απογειώνοντας τον κυνισμό: «Ως αριστερός προτιμώ το πρώτο έναντι των άλλων δύο»!

Η προθυμία αυτή της κυβέρνησης για αναβάθμιση της εμπλοκής της στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ομογενειακή εφημερίδα «Greek News», όπου σημείωσε ότι «η αυξανόμενη δυναμική της σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχουμε με της ΗΠΑ - ειδικά στην οικονομία, την Ενέργεια και την άμυνα/ασφάλεια - έχει καθοριστική σημασία», συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας - μεταξύ άλλων και στη Σούδα - έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή».

Τα αμερικανικά μονοπώλια «μπορούν μόνο να κερδίσουν» στην Ελλάδα...

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και στην προσπάθεια να πειστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αναζητήσουν νέα πεδία κερδοφορίας στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε το ...επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ντ. Τραμπ, λέγοντας: «Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας» και πως «όποιος εμπιστευτεί την Ελλάδα σήμερα, μπορεί μονάχα να κερδίσει».

Προς ενίσχυση των λεγομένων του, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «μέσα λοιπόν σε δύο χρόνια, έχουμε προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που καθυστερούσαν για δεκαετίες, δώσαμε κίνητρα στους επενδυτές, κάναμε απλούστατη τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, ξεκινήσαμε μεγάλα έργα υποδομών τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί τα χρόνια της ύφεσης...».

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε και σε δύο συναντήσεις με επιχειρηματίες και με μέλη του Κογκρέσου από την Πολιτεία του Ιλινόι. Στην πρώτη συμμετείχαν δώδεκα επιχειρηματίες - εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του Σικάγο, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate, τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up. «Η Ελλάδα επέστρεψε», τους διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αναφέρεται στη χώρα ως ελκτικό επενδυτικό προορισμό, απαριθμώντας τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τις «μεταρρυθμίσεις» που εγγυώνται κέρδη στους επίδοξους επενδυτές, π.χ. αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις κ.ά., τη γεωγραφική θέση της χώρας και την παρουσία της στην Ευρωζώνη, την πολιτική σταθερότητα κ.λπ. Χαρακτηριστική ήταν η συμπερίληψη στα κίνητρα της ...κοινωνικής συναίνεσης, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «βασική συνισταμένη της λογικής που έχει η κυβέρνηση για να προχωρούν οι επενδύσεις είναι ότι γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις».

Στο δείπνο με τα μέλη του Κογκρέσου από το Ιλινόι, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς. Στο δείπνο παραβρέθηκε, επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org