Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΕΤΕ
Οι αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου στο επίκεντρο της συνάντησης

Eurokinissi

Σαν κλάδο - «ατμομηχανή» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου παρουσίασε τον Τουρισμό ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του χτες με το νέο προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αξιώσεις των ξενοδόχων για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και διευκολύνσεις, πρόσθετα σε όλο το αντεργατικό «οπλοστάσιο» που βάζει στα χέρια τους η κυβέρνηση.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, δεν έκρυψαν την ικανοποίηση για τα στοιχεία που αφορούν σε κρατήσεις και αεροπορικές αφίξεις και την αναμενόμενη αύξηση των κερδών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος της άφιξης άνω των 30 εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος. Επιπλέον, και απ' τις δύο πλευρές επισημάνθηκε ως αναγκαία η ανάπτυξη των υποδομών, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση και «η εικόνα της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη» και να διασφαλιστεί η θετική προοπτική του Τουρισμού στα επόμενα έτη.

Το προεδρείο του ΣΕΤΕ ζήτησε επιπλέον φορολογικές διευκολύνσεις, υποστηρίζοντας ότι το κεφάλαιο στον κλάδο υφίσταται υπερφορολόγηση (!), αλλά και ρύθμιση μιας σειράς ζητημάτων για την προσέλκυση κεφαλαίων στον κλάδο. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, έθεσαν στον πρωθυπουργό «το θέμα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής, που είναι φόροι που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας. Θέσαμε τα θέματα χωροταξίας. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ».

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού, είναι και ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα, και σε έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις». Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επιπλέον για την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για το πώς επιχειρεί αυτήν τη στιγμή να διασυνδέσει περισσότερο τον Τουρισμό με αγροδιατροφή και πολιτισμό. Οπως είπε ο Γ. Ρέτσος, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και «θα παραμείνουν σε επαφή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, αναφέρθηκαν στη συνεργασία και «τις επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τον πολλαπλασιασμό των ωφελειών για την ελληνική οικονομία».

«Φέτος πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, που χαρακτήρισε τον κλάδο ως τον «πιο παραγωγικό της οικονομίας», που «μπορεί να δώσει και μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, στο να πετύχουμε τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικούς το 2017», με τον Γ. Ρέτσο να συμπληρώνει ότι «αυτή η καλή συγκυρία πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια, γιατί σκοπός είναι αυτή η δραστηριότητα και η επιτυχία της να μην είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. Μπορεί να γίνει».

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ότι «δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, αλλά να σχεδιάσουμε πώς θα εμπλουτίσουμε αυτήν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται "ελληνικός τουρισμός" και πώς θα μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας περίοδο, να δούμε δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να μην είμαστε στους 4-5 καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια» στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, επισημαίνοντας ως προς αυτό και «τη σημασία της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής».

Η υπουργός Τουρισμού εξήρε τη συνεργασία με το τουριστικό κεφάλαιο, λέγοντας: «Αυτή ήταν και η επιτυχία του 2016, γιατί με τον ΣΕΤΕ έχουμε εξαιρετική συνεργασία, αλλά και με τις περιφέρειες και έτσι καταφέραμε, για πρώτη φορά το 2016, να έχουμε μια πολύ μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ