Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση υπόσχεται απλόχερη στήριξη στους μεγάλους τουριστικούς επιχειρηματίες

Με εκτιμήσεις για μια καλύτερη τουριστική χρονιά από άποψη αφίξεων, την υπόσχεση ότι οι μεγάλοι επενδυτές θα διευκολυνθούν περισσότερο από ποτέ και τη διαβεβαίωση ότι η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ) προχωράει ταχύτατα στο.... αναπτυξιακό της έργο, απευθύνθηκε χτες στους επιχειρηματίες του κλάδου ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός αναφέρθηκε σε 3 ή 4 μεγάλες - υπό εξέλιξη - επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ η κάθε μία (σε Πελοπόννησο, Κρήτη και άλλα νησιά), σηματοδότησε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το έργο του ΠΑΣΟΚ στην εκχώρηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας με εξευτελιστικούς όρους και διευκολύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν οικονομικά μέτρα για την απόσυρση παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ θα αρθεί και το καθεστώς κορεσμού που ισχύει σε ορισμένες περιοχές!!!

Συνοπτικά, τόνισε ότι σύντομα θα ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση «για να μην ταλαιπωρούνται οι μεγάλοι επενδυτές». Την ίδια ώρα η ΕΤΑ ΑΕ ολοκλήρωσε τον στρατηγικό σχεδιασμό της για το 2005-2006 και ετοιμάζεται για νέο κύκλο πολυετών μισθώσεων μεγάλων και μικρών εγκαταστάσεων.

Επίσης, ο υπουργός:

  • Επισήμανε ότι «στο διάστημα αυτό των τελευταίων μηνών, η ΕΤΑ προχωράει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν προκύψει και εμπλοκών σε μείζονος σημασίας επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν».
  • Ανακοίνωσε πως διερευνούνται οι υπάρχουσες συμβάσεις και επαναδιαπραγματεύονται όπου κρίνεται απαραίτητο, αλλά μόνο στην οικονομική βάση τους.
  • Δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2005 αναμένονται νέες συμφωνίες για το γκολφ Αφάντου Ρόδου, το καζίνο της Κέρκυρας, τις μαρίνες Αλίμου και ΣΕΦ και τα ΞΕΝΙΑ Βυτίνας, Θάσου και Σκιάθου.

Η παράδοση των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο θα ενισχυθεί και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προανήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος (νέο πλαίσιο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τροπολογίες για πολεοδομικά θέματα των τουριστικών εγκαταστάσεων, νέοι κανόνες για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και νέα τουριστική χωροταξία, έγκριση του νέου Οργανισμού του υπουργείου και οργανογράμματος του ΕΟΤ κλπ.).

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό και θα ακολουθήσει ακόμη ένα για τον αγροτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τέλος, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 7%, επικαλούμενος σχετικές προβλέψεις των γραφείων εξωτερικού του υπουργείου, έναντι προβλέψεων για αύξηση 5-6% του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κυρίως πιάτο» το επιχειρηματικό κέρδος (28/9/2005)
Ετοιμάζει τα νέα ξεπουλήματα (29/7/2004)
Εμφαση στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας (3/7/2004)
Από το «πράσινο» στο «γαλάζιο» ξεπούλημα (8/4/2004)
Αλλάζει το όνομα όχι και ο σκοπός (1/4/2004)
«Προϊόν» το δικαίωμα, «πελάτες» οι δικαιούχοι (25/3/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org