Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές στo Λύκειο και την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση

Τις προτάσεις του ΙΕΠ παρουσίασε χτες ο πρόεδρός του Γ. Κουζέλης

Ενσωμάτωση στην Γ' Λυκείου των εξετάσεων για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση προβλέπει ουσιαστικά η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης, που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Γ. Κουζέλης.

Οπως είπε, αυτό που θα χαρακτηρίζει την Γ' λυκείου με βάση αυτήν την πρόταση είναι ότι οι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά το μάθημα της Γλώσσας και θα επιλέξουν άλλα τρία μαθήματα. Η πρόταση του ΙΕΠ είναι οι εξετάσεις στο τέλος του δευτέρου τετραμήνου να έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα στα τέσσερα μαθήματα. Για το βαθμό του απολυτηρίου θα προσμετρώνται σε μεγαλύτερο ποσοστό οι ενδοσχολικές επιδόσεις και σε μικρότερο οι βαθμολογίες των πανελλαδικώς εξεταζόμενων, ενώ για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση θα συμβαίνει το αντίστροφο. Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΙΕΠ δεν έχει καθοριστεί το συγκεκριμένο ποσοστό που τελικά θα ισχύσει σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις. Ερωτώμενος για το αν οι απόφοιτοι του Λυκείου θα έχουν και άλλη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, απάντησε «υποθέτω πως όχι», προσθέτοντας ότι έχει γίνει μεγάλη κουβέντα γι' αυτό και δεν έχει καταλήξει.

Η παραπάνω πρόταση, που ξεκάθαρα υποτάσσει το Λύκειο στη διαδικασία εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι το νέο σύστημα πρόσβασης θα έχει ψηφιστεί σε νόμο πριν από τον αρχόμενο Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Λύκειο, ο πρόεδρος του ΙΕΠ είπε πως από τη σχολική χρονιά 2018 - 2019 θα ξεκινήσουν αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα της Α' και Β' Λυκείου, ενώ η εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής τοποθετείται τη σχολική χρονιά 2019 - 2020. Μία από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται είναι η κατάργηση των μονόωρων μαθημάτων και ότι τα μαθήματα θα είναι 4ωρα στη Β' Λυκείου και 6ωρα στη Γ' τάξη.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΠ, αναφερόμενος στον προγραμματισμό του Ινστιτούτου για τα προγράμματα σπουδών, σημείωσε πως φέτος το μάθημα θρησκευτικών θα γίνει με βάση τον φάκελο υλικού και του χρόνου θα υπάρξουν τα αντίστοιχα βιβλία, με την εκκλησία να έχει την ευθύνη να ελέγξει το «δογματικό περιεχόμενο» των αντικειμένων που συνδέονται με την ορθόδοξη πίστη. Σε πορεία διαμόρφωσης βρίσκονται τα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας και την επόμενη βδομάδα θα συγκροτηθούν οι επιστημονικές ομάδες για τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και τη Γλώσσα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org