Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»

«Ηδη από το 1930 στην ΕΣΣΔ η ανεργία είχε εξαλειφθεί οριστικά. Ολοι είχαν εξασφαλισμένη εργασία, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του σοσιαλισμού».

«Μόλις το 1917 η εργατική εξουσία προχώρησε στην καθιέρωση της οχτάωρης εργάσιμης μέρας σε πανεθνική κλίμακα. Ενώ η εργάσιμη βδομάδα ήταν 5ήμερη».

«Το ύψος του επιδόματος για εγκυμοσύνη και τοκετό ανερχόταν στο 100% της αμοιβής εργασίας. Δικαίωμα για τέτοιο επίδομα είχαν οι εργαζόμενες γυναίκες ανεξάρτητα από το χρόνο εργασίας για όλο το διάστημα της άδειας για την εγκυμοσύνη και μετά από τον τοκετό».

«Ο νόμος πάνω στην προστασία της εργασίας όριζε πως οι μητέρες που θηλάζουν δεν είναι υποχρεωμένες να εργάζονται σε τοποθεσία που απέχει πάνω από δύο βέρστια από την κατοικία τους (1 βέρστι = 1.066,8 μέτρα)».

«Υπήρχαν 13.141 κέντρα διακοπών στην ΕΣΣΔ όπου μπορούσε κανένας να μείνει 24-26 μέρες και 2.600 σπίτια διακοπών για 1-2 μέρες. (...) Υπήρχαν σπίτια ανάπαυσης, τουριστικοί ξενώνες. Η τιμή της διαμονής 24 ημερών σε σπίτι διακοπών δεν ξεπερνούσε τα 35-50 ρούβλια που πλήρωναν οι εργαζόμενοι (μέσος μισθός 146 ρούβλια, ενώ δινόταν και επίδομα άδειας), τα υπόλοιπα πληρώνονταν από το εργατικό σωματείο, τα ιδρύματα Κοινωνικής Ασφάλισης ή τους δημόσιους οργανισμούς».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποσπάσματα περιέχονται στην έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης την Τετάρτη 12 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο του Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Μπαρουτάδικο). Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για έκδοση, προϊόν συλλογικής δουλειάς, με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά. Μέσα από σπάνια υλικά, πλούσια στοιχεία και οπτικό υλικό, αναδεικνύει τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στην πρώτη χώρα που ξεκίνησε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η πρώτη ενότητα της έκδοσης καταπιάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας στο σοσιαλισμό, η δεύτερη ενότητα, που είναι και η μεγαλύτερη, με τις κοινωνικές κατακτήσεις και την κάλυψη των αναγκών. Η τρίτη, με τίτλο «Το πραγματικό αντίβαρο στον ιμπεριαλισμό», στέκεται στη συνεισφορά της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα του φασισμού, αλλά και στη στήριξη που παρείχε στους λαούς όλου του κόσμου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org