Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς πολλά λόγια

Με Ελληνοαμερικανούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ συναντήθηκε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, οικονομίας, Παιδείας αλλά και «ευρύτερα κοινωνικά θέματα». Στη συζήτηση μαζί τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε την «αρμονική σχέση μεταξύ των δύο χωρών» και τη «γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης σε ένα ταραχώδες περιβάλλον», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως ως προς την Τουρκία και το Κυπριακό, το μέτωπο της ελληνικής πλευράς είναι ενιαίο». Δεν χρειάζονταν βέβαια τόσα πολλά λόγια για να κατανοήσουν οι φοιτητές την «αρμονική» σύμπραξη Ελλάδας - ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε για να αντιληφθούν την πλήρη ταύτιση των ελληνικών αστικών κομμάτων πάνω σ' αυτές τις στρατηγικές και τους στόχους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος φρόντισαν να τους ξεναγήσουν πρώτα στη Σούδα, δίνοντας παραστατικά και από πρώτο χέρι όλο το βάθος των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων...

Ημιεπίσημη

Δεν μας κάνει εντύπωση ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις, υπερασπίζεται από την εφημερίδα «Δημοκρατία» όσα εμετικά είχε γράψει σε προηγούμενο άρθρο του, σχολιάζοντας με φανατικό αντικομμουνισμό το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ. Τόσο δηλητήριο για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχει χύσει μόνο η φασιστική Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιώντας μάλιστα πανομοιότυπα «επιχειρήματα» με αυτά του Κρανιδιώτη. Οι ιδεολογικές συγγένειες, επομένως, δύσκολα κρύβονται. Αυτό, πάντως, που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο, είναι η επιμονή της εφημερίδας «Δημοκρατία» να φιλοξενεί τον «ανθό» του αντικομμουνισμού, όχι μόνο στις στήλες της αρθρογραφίας της, αλλά και στις εκδόσεις που διανέμει κάθε τόσο στους αναγνώστες της, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο της ημιεπίσημης εφημερίδας της ακροδεξιάς, με τους κάθε λογής Κρανιδιώτηδες που παρελαύνουν από τις σελίδες της.

Προετοιμασίες

«Για νέα πορεία στον ΟΓΑ», έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, διαφημίζοντας τα προγράμματά του. Οποιος όμως ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά, διαπιστώνει ότι το σύνολο αυτών των προγραμμάτων δεν ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Που σημαίνει ότι σε κάθε ενεργό αγρότη και συνταξιούχο, που ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, αντιστοιχούν λιγότερα από 14 ευρώ το χρόνο! Τέτοια είναι η ...γαλαντομία της κυβέρνησης! Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: Οι εξαγγελίες για τον ΟΓΑ έρχονται σε μια περίοδο που εντείνεται η συζήτηση για συνολικότερη αναμόρφωση των κάθε είδους κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, με μοχλό τον ΟΓΑ και με στόχο τη συρρίκνωση ή και την οριστική τους κατάργηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για το κεφάλαιο από την αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στους λιγότερο φτωχούς και τους εξαθλιωμένους. Η σχετική αναμόρφωση προβλέπεται από το μνημόνιο και η κυβέρνηση έχει ήδη το «know how» από έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου από 1/1/2018 να εγκαινιάσει τον νέο χάρτη της επιδοματικής της πολιτικής, που θα συνθλίβει κι άλλο τις λαϊκές ανάγκες. Δεν είναι παράξενο, επομένως, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το «κοινωνικό» προσωπείο του ΟΓΑ, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για άγριες σφαγές σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από κοινωνικά και προνοιακά δικαιώματα.

«Βαρουφακιάδα»

Την τελευταία τουλάχιστον διετία, η «βαρουφακιάδα» αποτέλεσε ένα από τα προσφιλέστερα θέματα αντιπαράθεσης στο αστικό πολιτικό σύστημα. Η μεν κυβέρνηση αξιοποιεί την αποπομπή Βαρουφάκη και όσα ακολούθησαν για να πιστοποιήσει απέναντι στο κεφάλαιο και τους εταίρους της τον σημερινό της «ρεαλισμό» και η ΝΔ για να της θυμίζει το «κακό» παρελθόν της, από το οποίο την κατηγορεί ότι δεν έχει ξεφύγει ακόμα. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες με προδημοσιεύσεις βιβλίων και διαρροές για τα σχέδια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να δημιουργήσει «παράλληλο νόμισμα» ως μέσο πίεσης στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ως προετοιμασία για μια ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ενα πράγμα που επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά είναι το «παπατζιλίκι» που πουλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, ότι δήθεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας, που διασφαλίζει ταυτόχρονα τάχα τα κέρδη του κεφαλαίου και τη λαϊκή ευημερία. Το δεύτερο που χρειάζεται σχολιασμό είναι ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων γίνονταν τότε μπροστά στο ενδεχόμενο να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη, καθώς ανάλογα σχέδια για νομισματική προσαρμογή της Ελλάδας σε μια νέα κατάσταση αποδείχτηκε ότι ετοίμαζε και η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διακυβευόταν και τότε και τώρα είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μέσα σε περιβάλλον ανισόμετρης ανάπτυξης και ανταγωνισμών. Αυτό βαραίνει πάντα στις αποφάσεις και τις επιλογές των αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων όλων των αποχρώσεων και όχι τα συμφέροντα του λαού, που είναι ασύμπτωτα με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ανεξάρτητα από νόμισμα και μορφή διαχείρισης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ