Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Με απεργία διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας

Απέναντι στο «ξήλωμά» της που «τρέχουν» κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι

Απεργούν την Κυριακή 16 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, δίνοντας απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων που έχουν θέσει «στο απόσπασμα» την κυριακάτικη αργία, ενόψει και της εφαρμογής του νόμου του 4ου μνημονίου με τον οποίο η κυβέρνηση ψήφισε την ουσιαστική κατάργησή της.

Απέναντι στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο του 4ου μνημονίου με τον οποίο ψήφισε την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη προχωρούν σε άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές όπου και όποτε θέλουν, τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων οργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στην απεργία, με βασικό αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

«Παρών» στην απεργία δηλώνουν, πλάι στα σωματεία των εργαζομένων, ενώσεις και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Την υποστήριξή τους στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων εκφράζουν επίσης, με ανακοινώσεις και αποφάσεις τους, σωματεία από άλλους κλάδους, στέλνοντας μήνυμα πως η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον κλάδο και το χώρο στον οποίο δουλεύουν.

Προετοιμασίες για την απεργία και τις συγκεντρώσεις

Στην Αττική, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16/7, στις 12 μ., στο Μοναστηράκι. «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», είναι το σύνθημα με το οποίο καλούν στην κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας, το σωματείο προγραμματίζει περιοδείες σε χώρους δουλειάς: Σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ. στο εμπορικό κέντρο «COSMOS». Επίσης, την Κυριακή 9/7, στις 6.30 μ.μ., προγραμματίζει διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, ενώ την Τρίτη 11/7 θα πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/7, στις 19.30, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φωκαίας 26), ενώ απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 16 Ιούλη, στις 9 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωσή της στις 16 Ιούλη στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει το γεγονός πως αμέσως μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου και της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζήτησε την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στο νησί κατά δύο ώρες, μεθόδευση που μπήκε στον «πάγο» μετά την παρέμβασή της.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιούλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Την Τετάρτη 12/7 καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλατεία Διάκου, 1ος όροφος).

Βήμα - βήμα «ξηλώνουν» την αργία της Κυριακής

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια του νόμου 4177/2013, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτωτικών περιόδων και συνολικά για οχτώ Κυριακές το χρόνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για το 4ο μνημόνιο, απελευθέρωσε το άνοιγμα των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη (με εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου) στους δήμους Αθήνας, Πειραιά, στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Μάλιστα, αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία θα οριστούν τα συγκεκριμένα όρια των περιοχών στις οποίες θα ανοίγουν τα καταστήματα.

Στο μεταξύ, μια σειρά επιχειρήσεις, όχι μόνο στις προαναφερόμενες περιοχές αλλά και σε άλλα σημεία της Αττικής, έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές και ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους ώστε να δουλεύουν ακόμα και επτά μέρες τη βδομάδα. Παρεμβάσεις για τα κρούσματα αυτά έχει ήδη κάνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και σε επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στο «ξήλωμα» της Κυριακής αργίας.

Τα αιτήματα

Με το κοινό πλαίσιο πάλης που έχουν διαμορφώσει εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στην Αττική, διεκδικούν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

-- Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

-- Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

-- Οχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Ενταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

-- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org