Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να μην ταυτιστούν οι εργαζόμενοι με τα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις μετά την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

Το Ορυχείο μετά την κατολίσθηση

MotionTeam

Το Ορυχείο μετά την κατολίσθηση
Να μην ταυτιστούν με τα σχέδια της εργοδοσίας καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιούλη από τον πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ Μ. Παναγιωτάκη στους εργαζόμενους του Ορυχείου Αμυνταίου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί μετά τη μεγάλη κατολίσθηση στις 10 Ιούνη.

Από την ενημέρωση επιβεβαιώθηκαν τα σχέδια της εργοδοσίας για «μικρότερη ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μεγαλύτερη εταιρεία διεθνώς», που θα υλοποιηθούν μέσα από την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Αποκαλύφθηκε επίσης ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, όταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει έρθει σε συμφωνία με την εργοδοσία για το επόμενο κύμα των απολύσεων, που τις βάφτισαν «εθελούσιες».

Οι πρόεδροι της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ συμφώνησαν ότι η μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου μπορεί να μετατραπεί σε «ευκαιρία». Ειδικότερα, ο Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι θα γίνει σε «βάθος» έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα και μετά την πώληση μονάδων της εταιρείας στους ανταγωνιστές.

Σύμφωνα όμως με το ΣΕΕΕΝ, αναμένεται να καταργηθούν στην περιοχή περίπου 1.400 - 1.500 θέσεις εργασίας, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τους εργαζόμενους και άλλων κλάδων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους στην περιοχή.

Ειδικότερα: Χάνονται πάνω από 800 θέσεις εργασίας σε περίπτωση που κλείσει το Ορυχείο (600 μόνιμου προσωπικού, που ακόμα κι αν μεταφερθούν σε άλλα ορυχεία οι οργανικές τους θέσεις θα καταργηθούν, οι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες, περίπου 250 - 300, οι εργαζόμενοι στα φορτηγά). Μπαίνει σε κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα, με κίνδυνο να χαθούν και εκεί οι θέσεις εργασίας, περίπου 500 (300 μόνιμοι και σχεδόν 200 εργολαβικοί και οκταμηνίτες).

Χάνονται πάνω από 500 θέσεις εργαζομένων που απασχολούνται περιστασιακά στις αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει και με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου - Φιλώτα - Λακκιάς, που ακόμα και αν συνεχίσει με άλλη μορφή Ενέργειας θα αυξήσει το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Τέλος, προκύπτει ζήτημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με εισαγωγές και άλλες μορφές που θα είναι ακριβότερες, με το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Το ΣΕΕΕΝ ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον αγωνιστικό συντονισμό φορέων, ώστε να μην κλείσει το Ορυχείο Αμυνταίου, να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του και να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org