Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12767

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πάρτι δισεκατομμυρίων στις πλάτες του λαού για εξοπλισμούς και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου


ΣΕΛ.  4   -   5

Κοινή δράση και απεργία στις 16 Ιούλη για την κυριακάτικη αργία

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή την πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής, που είναι από τα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης του δανείου από τον ESM

  • Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Κυριακή 16 Ιούλη οι εμποροϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα, απαντώντας στην πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που μεθοδεύουν κεφάλαιο - κυβέρνηση - κουαρτέτο. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.
  • Η άμεση ενεργοποίηση της διάταξης, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη και προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη έως τον Οκτώβρη σε περιοχές που χαρακτηρίζονται τουριστικές, είναι «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
  • Ηδη, μεγάλα καταστήματα σ' αυτές τις περιοχές δουλεύουν ασταμάτητα 7 μέρες τη βδομάδα, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους και απορυθμίζοντας εντελώς τη ζωή τους.
  • Εργαζόμενοι στο Εμπόριο και αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, και μ' αυτό το αίτημα διοργανώνουν κοινές δράσεις ενόψει της απεργίας.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποκλεισμοί με ευθύνη της κυβέρνησης

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για τη δωρεάν φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επιβεβαιώθηκε ότι περισσότερα από 55.000 παιδιά μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής, υπολογίζοντας το σύνολο όσων έκαναν αίτηση και απορρίφθηκαν, είτε επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, είτε επειδή συμπληρώθηκαν οι θέσεις που καλύπτει ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Τα στοιχεία φανερώνουν ότι ενώ συνολικά διευρύνονται οι ανάγκες για δημόσια δωρεάν Προσχολική Αγωγή, οι δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών περιορίζονται. Ετσι, ενώ αποκλείεται περίπου το 1/3 αυτών που κάνουν αιτήσεις, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δεν κάνουν καν τον κόπο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού αποκλείονται εκ των προτέρων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Απ' αυτούς, άλλοι υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά τροφεία και άλλοι προσπαθούν να τα βολέψουν μόνοι τους, κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι. Ενώ βεβαίως, άλλο μεγάλο ζήτημα είναι και το περιεχόμενο της Προσχολικής Αγωγής που παρέχεται από τις σχετικές δομές.

Είναι φανερό ότι για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την Προσχολική Αγωγή ως ανάγκη και καθολικό δωρεάν δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, ενώ στηρίζει την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα. Αυτήν την πολιτική στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρ' όλες τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017 - 2018», οι δικαιούχοι voucher είναι για φέτος 92.231, έναντι 84.800 πέρυσι, όπου και πάλι υπήρχαν χιλιάδες αποκλεισμοί. Οι υποψηφιότητες που πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια ήταν φέτος 132.982 (121.569 πέρυσι), ενώ οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά αφορούσαν σε 150.000 παιδιά.

Αλλά και γι' αυτούς που πήραν το πολυπόθητο voucher δεν είναι βέβαιο ότι τελικά το παιδί τους θα εγγραφεί σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις υπολείπονται των δικαιούχων. Οπότε, η «λύση» που απομένει είναι ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός, όπου ενδέχεται όμως να υπάρξει επιβάρυνση για τη λαϊκή οικογένεια, από πρόσθετες «παροχές» που βάζουν στα συμφωνητικά οι ιδιοκτήτες.

Επομένως, απ' όπου κι αν το πιάσεις, αυτός που στερεί την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ή την προσφέρει επί πληρωμή σε άλλα, είναι το κράτος και η πολιτική του, που στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των θέσεων του ΚΚΕ, που αναδεικνύει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες δομές, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Ολα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).

Τα αιτήματα αυτά και οι στόχοι απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης και του κράτους, που στερούν την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά, ενώ φορτώνουν αλύπητα την εργατική - λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, θυσίες και μέτρα, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.


ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απομονώνουμε τους φασίστες, τα μαντρόσκυλα του καπιταλισμού

Συγκέντρωση χτες στο Μενίδι για τη δολοφονική επίθεση σε μετανάστη εργάτη γης

Με σύνθημα «οι φασίστες είναι εχθροί των εργατών, τα τσιράκια είναι των αφεντικών», διαδήλωσαν χτες στο Μενίδι εκατοντάδες εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, παιδιά μεταναστών, μαζί με νεολαίους, μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, έδωσαν απάντηση στην πρόσφατη δολοφονική επίθεση σε μετανάστη εργάτη γης, που μαχαιρώθηκε από φασιστοειδή την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του.


ΣΕΛ.  8


ΠΑΜΕ
Κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών

ΣΕΛ.  18
Απεργίες σε Επισιτισμό - Τουρισμό και Ναυπηγοεπισκευή

ΣΕΛ.  11
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ KYΠΡΙΑΚΟ
Τακτικισμοί και παζάρια απ' όλες τις πλευρές

ΣΕΛ.  9
ΚΚΕ
Ζητάει χρηματοδότηση και προσλήψεις στην Πυροσβεστική

ΣΕΛ.  10


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org