Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΤΗΣ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκαιος και ταξικός ο αγώνας των εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή ΣΣΕ

Τον αγώνα των εργατών που διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη χαιρετίζουν οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους.

Στην ανακοίνωση των Οργανώσεων του Κόμματος αναφέρεται αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είναι αγώνας σημαντικός, δίκαιος, ταξικός, για το σήμερα και το αύριο των εργατών και των οικογενειών τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά, να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους, να παραμείνουν ενωμένοι και συσπειρωμένοι στην πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο, την ΕΕ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Χρειάζεται να προσέξουν, καθώς το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Γιουρογκρουπ, όπου νέα αντιλαϊκά μέτρα αποφασίστηκαν ενάντια στην εργατική τάξη της χώρας μας, γίνεται επίμονη προσπάθεια από την κυβέρνηση να πείσει πως πλέον "η κρίση και τα μνημόνια είναι παρελθόν", πως έρχεται η "δίκαιη ανάπτυξη".

Μάλιστα, τα παραπάνω τα έκαναν πιο συγκεκριμένα σε σχέση και με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία οι υπουργοί της κυβέρνησης, που επισκέφτηκαν τη Ζώνη πριν από λίγες μέρες. Μίλησαν για την "επανεκκίνηση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας", για τις "νέες επενδύσεις της «Cosco» και το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Ναυπηγεία όλης της χώρας".

Μετά, φυσικά, προχώρησαν στο "ζουμί" της υπόθεσης. Είπαν πως απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι "να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των εργαζομένων, με στόχο την παραγωγική συνεργασία". Είπαν πως "είναι ανάγκη η Ναυπηγοεπισκευή να συμβάλει στην ανάπτυξη μέσα από την εργασιακή ειρήνη". Μας κάλεσαν να "υπερβούμε εαυτούς και συνήθειες", προκειμένου όλοι μαζί, εφοπλιστές, κράτος και εργαζόμενοι να υπογράψουμε ένα "νέο κοινωνικό συμβόλαιο"».

«Δίκαιη ανάπτυξη» σημαίνει οι εργάτες να χάνουν όλο και περισσότερα

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοούν όταν μιλάνε για "δίκαιη ανάπτυξη". Εννοούν ότι οι εργάτες πρέπει να δεχτούν να χάνουν όλο και περισσότερα, να δεχτούν τη νέα επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Να δεχτούν να δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Ολα αυτά στο όνομα των "εθνικών στόχων", που δεν είναι τίποτα άλλο από τις επιθυμίες των αστών, της εργοδοσίας.

Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Την υποταγή και την τρομοκρατία προς όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι. Στην περιοχή μας γύρω από αυτό το θέμα έχουμε μεγάλη πείρα. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι "φταίνε οι εργάτες γιατί κινητοποιούνται και φεύγουν οι δουλειές"; Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι δουλειές φεύγουν ή έρχονται ανάλογα με τα "θέλω" των καπιταλιστών. Ανάλογα με το πώς και πού υπολογίζουν πως θα αυξήσουν την κερδοφορία τους, ξεζουμίζοντας όσο μπορούν περισσότερο την εργατική τάξη. Ετσι και τώρα, στον αγώνα των εργατών, που συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο τους διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση την κάλυψη των απωλειών από τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργοδότες ζητούν επιπλέον μειώσεις, αλλά και κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες των εργατών, για να μπορούν απλώς να πηγαίνουν στο σπίτι τους ένα μεροκάματο, χωρίς να είναι σακατεμένοι».

Μονόδρομος για την εργατική τάξη η πάλη για το δίκιο και τις σύγχρονες ανάγκες της

«Το ΚΚΕ απευθύνεται σε εσάς με εμπιστοσύνη στη δύναμη, στο δίκιο, στην υπεροχή της εργατικής τάξης, που πηγάζει από το ότι είναι η τάξη που παράγει τα πάντα, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία της τίποτα. Από το ότι έχει ιστορική αποστολή να ανατρέψει το σάπιο σύστημα που γεννά την αδικία, την εκμετάλλευση. Σας καλούμε να συνεχίσετε, να δυναμώσετε τον αγώνα σας, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και για όλο το δίκιο της τάξης μας. Να προβάλετε τις αληθινές αυξημένες ανάγκες της εργατικής τάξης, που θέλει να ζήσει ανθρώπινα, να μεγαλώσει τα παιδιά της, να έχει σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και των παραγωγικών δυνατοτήτων, και όχι με βάση τον μεσαίωνα όπου θέλουν να μας γυρίσουν.

Ποιο είναι το εμπόδιο; Οτι τα "κλειδιά" της οικονομίας, τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, τα λιμάνια, τα καράβια, ο ορυκτός και ενεργειακός πλούτος, η γη, είναι στα χέρια των καπιταλιστών. Αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη της παραγωγής, το ποιος κλάδος θα αναπτυχθεί και πού, το τι κυβερνητικές αποφάσεις και νόμοι θα ψηφιστούν, όλα να γίνονται με βάση τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με κριτήριο τη συνεχή αύξηση της κερδοφορίας της ώστε να είναι ανταγωνιστική με τις αστικές τάξεις των άλλων χωρών.

Αυτή είναι η μήτρα όλων των προβλημάτων, των κρίσεων, του κλεισίματος των εργοστασίων, της καταστροφής ολόκληρων κλάδων, της στρατιάς των ανέργων, των πολέμων, της προσφυγιάς, της ξενιτιάς.

Αυτό είναι το κύριο πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, δηλαδή να ανατραπεί η εξουσία των καπιταλιστών και να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να πάρει τα "κλειδιά" της οικονομίας στα χέρια της και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο να τα βάλει να δουλέψουν για τις ανάγκες των εργατών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο καλεί την εργατική τάξη το ΚΚΕ. Δρόμος που αξίζει κάθε θυσία, γιατί στο ξέφωτό του βρίσκεται η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, η οικοδόμηση της ανώτερης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής. Σε μια τέτοια κοινωνία, που θα δουλεύει για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και όχι για το κέρδος, θα μπορεί στη χώρα μας να αξιοποιηθεί και η τεράστια πείρα του εργατικού δυναμικού και στη Ναυπηγοεπισκευή, θα μπορεί να δουλέψει ο κλάδος για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.

Αυτό το δρόμο, που είναι ο αληθινός μονόδρομος για τους εργάτες, ελάτε να τον βαδίσουμε μαζί. Για το δίκιο μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για τη νίκη των εργατών ενάντια στους κηφήνες της κοινωνίας, τους καπιταλιστές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org