Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται

Συνέντευξη Τύπου έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή την πραγματοποίηση της διημερίδας που διοργανώνεται από την Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) και την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και Ευρωπαϊκή Ενωση»

Avaton

Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Νότια Σερβία, που αποκαλύπτουν πως ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται, καθώς και τον ενεργητικό ρόλο σ' αυτές τις εξελίξεις της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την πραγματοποίηση της διημερίδας που διοργανώνεται από την Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά και την Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μιλώντας για το μέλλον των Βαλκανίων, όπως διαγράφεται και μετά τις τελευταίες δράσεις του UCK και των τμημάτων του, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: «Αναπτύσσουν μια δραστηριότητα με την ενθάρρυνση των δυνάμεων κατοχής που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) όπου συμμετέχουν και οι Ελληνες. Συνεχίζουν τα εγκλήματα σε βάρος του σερβικού πληθυσμού. Αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται χωρίς να παίρνονται μέτρα για να ανακοπεί. Και αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται κυρίως με την έμπνευση των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών για τη δημιουργία της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας». Και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες δυνάμεις αρχίζουν να αναπτύσσονται και στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα αναφερόμενος και στα διάφορα «οφέλη» των δύο πλευρών από την πολύχρονη αλληλοστήριξή τους, τόνισε πως πάνω από 500.000 κορίτσια βρίσκονται στα πορνεία της Δυτικής Ευρώπης και ένα μεγάλο μέρος τους έχει διοχετευθεί εκεί από τα στρατόπεδα των προσφύγων και μέσω του UCK.

Σχολιάζοντας τη στάση των ελληνικών κομμάτων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε πως με την υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχει η κυβέρνηση και διεκδικεί να παίξει ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο στην περιοχή, υποθάλπουν τη δραστηριότητα του UCK. «Και σήμερα συνεχίζουν να αναφέρονται στα "εγκλήματα" του Μιλόσεβιτς. Προφανώς για να βρουν άλλοθι για τα εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττουν στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ σημείωσε πως ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν. Οι όποιες αντιρρήσεις της ΝΔ στη διάρκεια των βομβαρδισμών, αλλά και στη συνέχεια ήταν πως η Ελλάδα δε διασφάλισε όρους και ανταλλάγματα.

Εσωσαν την τιμή της Ελλάδας

Αποτίοντας φόρο τιμής στους δημοσιογράφους, που στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών εγκληματικών βομβαρδισμών κατά του μαρτυρικού και ηρωικού λαού της Γιουγκοσλαβίας, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν, κατάφεραν να κρατήσουν το ανάστημά τους αντίστοιχα με τις περιστάσεις και να ενημερώσουν το λαό, αλλά και στον αγωνιζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης, που με τις κινητοποιήσεις του εμπόδισε τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των ορδών του θανάτου, και που -όπως χαρακτηριστικά είπε- «έσωσε την τιμή της Ελλάδας», ξεκίνησε την αναφορά του στους λόγους που πραγματοποιείται αυτή η ημερίδα, τη συγκεκριμένη περίοδο και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη.

Εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους αυτούς, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πετύχει η προσπάθεια που καταβάλουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, να υποβαθμίσουν αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε, μαζί και με τη χρήση των πυρηνικών όπλων, των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Γιατί και σήμερα συνεχίζεται η χρήση αυτών των όπλων, συνεχίζονται γυμνάσια, όπου χρησιμοποιούνται παρόμοια όπλα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι στιγμιαίο, περαστικό, δεν αφορά μόνο τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια ευρύτερα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Είναι ένα έγκλημα, οι συνέπειες του οποίου θα γίνονται αισθητές για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.

Επιδιώκουμε να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και να συμβάλλουμε σε μια αναγκαία μεγαλύτερη κινητοποίησή της».

Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες και της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, αφού όπως ανέφερε, πέρα από το γεγονός ότι υπέγραψαν για να γίνουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, συνεχίζουν να καλύπτουν αυτό το έγκλημα. «Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, μας είπε σε πρόσφατη συνεδρίαση πως δεν είναι δυνατό να απαγορεύσουμε τη χρήση τέτοιων όπλων, διότι αν απαγορευτούν πώς θα τιμωρούμε τους κακούς;».

Ο Στρ. Κόρακας υπενθύμισε πως την τροπολογία που κατέθεσε η ευρωομάδα του ΚΚΕ, για να τροποποιηθεί το κοινό ψήφισμα που παρουσίασαν όλες οι ομάδες πλην της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, με την οποία ζητούνταν η άμεση απαγόρευση, μελέτη, παραπέρα έρευνα, χρήση και εμπορία των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, μόνο οι 130 από τους 626 ευρωβουλευτές την υπερψήφισαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τη στάση που κράτησαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, ανέφερε πως οι 9 του ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, ενώ υπερψήφισαν 6 της ΝΔ και οι 7 που συμμετέχουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (3 ΚΚΕ, 2 ΣΥΝ και 2 ΔΗΚΚΙ).

Οι έλεγχοι

Καταθέτοντας την ευθεία αμφισβήτηση προς τους ελέγχους που διενεργούνται για τον εντοπισμό ραδιενεργών υλικών και επιπτώσεων στη χώρα μας, αλλά και στις περιοχές όπου εδρεύουν Ελληνες στρατιώτες στη Γιουγκοσλαβία, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ ασκεί καθοριστική επιρροή στα επιτελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν μπορώ να περιμένω από το ΝΑΤΟ ότι η ιατρική του επιτροπή θα ενημερώσει αντικειμενικά την κοινή γνώμη για τις συνέπειες ή τις επιπτώσεις της χρήσης αυτών των όπλων. Αυτή τη γνωμοδότηση αμφισβητούμε. Των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ κλπ». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η διακίνηση των οχημάτων από το Κοσσυφοπέδιο προς τη Θεσσαλονίκη γίνεται με διαβεβαίωση της KFOR και πως εδώ και περίπου ένα μήνα μετά το μπλόκο σε ΝΑΤΟική φάλαγγα που κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο της Σίνδου, ακόμη δεν έχει γίνει έλεγχος στο στρατόπεδο, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Γ' Σώματος Στρατού το οποίο μάλιστα είχε δεσμευτεί πως θα δημοσιοποιήσει και το πόρισμα των ελέγχων.

Τέλος, ο Στρ. Κόρακας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αριστερά έχει κερδίσει νέους συμμάχους, μετά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, δήλωσε: «Στόχος του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των δυνάμεων της ειρήνης, της προόδου ενάντια στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την ιμπεριαλιστική δραστηριότητα. Να αντιταχθούμε όσο είναι ακόμη καιρός στην παραπέρα χρησιμοποίηση τέτοιων όπλων και πρακτικών, να αντικρούσουμε, να ματαιώσουμε, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συσπείρωση. Αυτό το προσκλητήριο βρίσκει απήχηση. Προσπαθούμε αυτή η συνείδηση να μετατραπεί σε δράση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα νέα και παλιά θύματα των συνδρόμων του θανάτου...(2002-05-04 00:00:00.0)
Εγκληματικός εμπαιγμός των λαών(2001-02-15 00:00:00.0)
Συνεπές με τον εαυτόν του το Ευρωκοινοβούλιο(2001-01-19 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό «σχέδιο δράσης» για την εκτόνωση των αντιδράσεων(2001-01-11 00:00:00.0)
Εγκληματική η πολιτική σας στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας(2000-09-20 00:00:00.0)
Καλύπτουν τα εγκλήματα του "UCK"(1999-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ