Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ
Η υπόθεση αλλαγής των συνόρων δεν έχει τελειώσει

Το προεδρείο της Διημερίδας

Avaton

Το προεδρείο της Διημερίδας
«Για μας η πάλη για την κατάργηση των πυρηνικών είναι αδιαίρετη με την πάλη ενάντια στον πόλεμο», τόνισε στην ομιλία του ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι 78 μέρες βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, πρόσθεσε, η τεράστια μετακίνηση στρατιωτικών υλικών μέσα από την Ελλάδα έφεραν στην επιφάνεια τις καταστροφικές επιπτώσεις από τη χρήση της ραδιενέργειας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, όσο κι αν είναι τραγική η καταστροφή».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η τεράστια στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ με τις ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις που δημιουργούνται, η μόνιμη εγκατάσταση αυτών στα Βαλκάνια εγκυμονούν κινδύνους για νέους πολεμικούς γύρους. Απορρίπτουμε τη λογική περί υγιεινού πολέμου. Ο ιμπεριαλισμός από τη φύση του περιέχει και τον πόλεμο, ο οποίος είναι εγκληματικός με πολλές τραγικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η ραδιενεργός μόλυνση. Αυτή μας η εκτίμηση για το ρόλο του ιμπεριαλισμού μας βοήθησε σημαντικά να παρακολουθούμε και να εξηγούμε σωστά τις εξελίξεις στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια και τη στιγμή που ήταν αναγκαίο να μπορέσουμε να πρωτοστατήσουμε στον αντιπολεμικό αγώνα».

Στη συνέχεια ο Ν. Χριστάνης υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Νότια Σερβία αποτελούν ακόμη μια απόδειξη ότι ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται με άλλα μέσα. «Είναι αποκαλυπτικό πλέον ότι η KFOR όχι μόνο δεν έπαιξε ρόλο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνόρων, αλλά στην ουσία εξελίχθηκε σε στρατό κατοχής, σημείωσε. Σ' αυτόν το στρατό κατοχής συμμετέχει και η χώρα μας, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα Βαλκάνια, λοιπόν, για ακόμη μια φορά μυρίζουν "μπαρούτι", η υπόθεση αλλαγής των συνόρων δεν έχει τελειώσει».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων πολιτικών κομμάτων στήριξαν με το ένα ή το άλλο επιχείρημα τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο είναι σημαντικές, συνέχισε. Η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που με διάφορες μορφές αντιτάχθηκε στον πόλεμο και τις συνέπειές του, έπαιξε ρόλο μεσολαβητή των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην προσπάθειά τους να διαλυθεί η πρώην ΟΔΓ, να χαραχτούν νέα σύνορα. Παίζει ενεργητικό ρόλο στην προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια, δηλαδή στην πλήρη καταλήστευση των λαών της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι ο ιμπεριαλισμός κυριαρχεί παγκόσμια, δεν αισθάνεται σίγουρος. Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, εκτός από ραδιενεργά υλικά, έβγαλε στην επιφάνεια και θετικές διεργασίες που γίνονται στη συνείδηση των λαών. Στη χώρα μας είναι θετικό ότι αυτές οι διεργασίες δε σταμάτησαν όταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Με αφορμή τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια αναπτύχθηκαν στη χώρα μας πολύμορφες εκδηλώσεις, ημερίδες, συγκεντρώσεις, πορείες».

Καταλήγοντας ο Ν. Χριστάνης τόνισε και τα παρακάτω:

«Για μας είναι καθαρό. Μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί ν' ανακόψει τις επιπτώσεις από τον βρώμικο πόλεμο, απ' τη χρήση των πυρηνικών όπλων. Το Κόμμα μας μαζί με δεκάδες άλλες οργανώσεις και κόμματα των Βαλκανίων ετοιμάζει με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από τους βομβαρδισμούς πολύμορφες εκδηλώσεις στην πόλη μας. Οπως σήκωσε απ' την πρώτη στιγμή τη σημαία καταδίκης του βρώμικου αυτού πολέμου, έτσι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαλυφθεί το νέο ραδιενεργό έγκλημα του ιμπεριαλισμού.

Ολες μας οι εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη:

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές.

- Να παρθούν όλα τα μέτρα προληπτικού ελέγχου.

- Να μη συμμετέχει η χώρα μας σε νέους πολεμικούς γύρους», κατέληξε ο Ν. Χριστάνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ