Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
«Να σταματήσει η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα... »

Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη συγκρότησαν στη Λάρισα εκπρόσωποι μαζικών φορέων και παράγοντες του νομού.

Τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που πρόσκεινται σε διάφορα πολιτικά κόμματα, είναι τα εξής: Δέσποινα Αράπκουλε νομαρχιακός σύμβουλος, Χ. Αρχοντής γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Μ. Βαγενάς μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιώτα Ζάγουρα πρόεδρος της ΚΕΔΙΚΑ, Β.Ζωγράφος γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Θ. Καργιώτης γιατρός - γυναικολόγος, Κ. Κωστόπουλος αντιπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ - μέλος του ΔΣ της ΔΕΤΠΟΛ, Βασιλική Σκυλλάκου νομαρχιακός σύμβουλος, Γ. Μπαλασούλης πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, Γ. Ντούρος καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας, Γ. Παζιάνας μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, Α. Παπαστεργίου σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αγγελος Σίμος γραμματέας του ΓΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Τ. Σκυλλάκος σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου, Θ. Τσαλόπουλος, αγροτοσυνδικαλιστής - μέλος ΠΑΣΕ, Ι. Λαδάς συνδικαλιστής στη ΔΕΗ, Μπ. Μπακούλας γεωπόνος, Ν. Αντωνίου, μέλος του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου, Ν. Πολύζος, αγρότης.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη συγκαλεί την Πέμπτη8 του Μάρτη στις 7.30 το απόγευμα, σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπής για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και της νεολαίας και τον καθορισμό προγράμματος δράσης.

Σε κείμενο που υπογράφουν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας επισημαίνεται: «Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, κάτοικοι του Νομού Λάρισας παρά τις όποιες διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις, μετά τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων διαπιστώνουμε ότι οι δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες του ελληνικού λαού κατά συνέπεια και του νομού μας, αντί να διευρύνονται και να θωρακίζονται, δέχονται σοβαρή επίθεση και τελικά οδηγούνται σε περιορισμό και συρρίκνωση.

* Με ανησυχία εμείς, αλλά και όλη η δημοκρατική κοινή γνώμη της χώρας μας, διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια την ένταση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται κατά χιλιάδες στα δικαστήρια πανελλαδικά, αλλά και στο νομό μας.

* Πάνω από 6.500 αγρότες σύρθηκαν στα δικαστήρια, πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν. Εισαγγελείς αντικατέστησαν τους διευθυντές σχολείων, σε περιόδους αγώνων στέλνουν στα δικαστήρια δεκάδες μαθητές, δεκάδες εργαζόμενοι διώχτηκαν με μοναδικό αδίκημα την αγωνιστική αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

* Μας είναι γνωστό ότι σε πολλούς χώρους εργασίας η κατάσταση από πλευράς δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι απαράδεκτη και όχι λίγοι απ' αυτούς έχουν μετατραπεί σε γκέτο. (Πρόσφατο είναι το παράδειγμα, όπου μπράβοι της εργοδοσίας επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν εργαζόμενους και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην απεργία του εργοστασίου "ΟΛΥΜΠΟΣ").

Η εργοδοτική τρομοκρατία, ο κίνδυνος της απόλυσης, η κήρυξη κάθε απεργίας από τα δικαστήρια ως παράνομης και καταχρηστικής, η παρακολούθηση συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων, έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό κλίμα για τους εργαζόμενους, που συνεχώς επιδεινώνεται.

* Σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας είναι η συνεχιζόμενη και κατ' εξακολούθηση ασυδοσία της κυβέρνησης και των μεγάλων συμφερόντων στον τομέα της ενημέρωσης (κυρίως με τα κεντρικά ΜΜΕ), με τη φίμωση κάθε αντίθετης γνώμης με τα συμφέροντά της, με τελική κατάληξη την ολοκληρωτική φαλκίδευση του δικαιώματος στην πληροφόρηση.

* Απαράδεκτο είναι το καθεστώς που υπάρχει σήμερα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τόσο το νομικό πλαίσιο, αλλά κυρίως η πρακτική των κρατικών αρχών, δημιουργούν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, παραβιάζοντας συχνά το Σύνταγμα και στερώντας τους ακόμη και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το πολιτικό άσυλο έχει, σχεδόν, καταργηθεί.

* Στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας υπογράφονται διάφορες συμβάσεις με ξένες χώρες και οργανισμούς, που βάζουν σε κίνδυνο στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το σημερινό Σύνταγμα.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ
  • Πως η υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών του λαού και της νεολαίας είναι ζήτημα τιμής για κάθε δημοκράτη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
  • Πως πρέπει ν' αποτρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις και ν' ανοίξει ο δρόμος για διεύρυνσή τους».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ