Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Κ. Σημίτης: «Ενσωματωθείτε στον ευρωατλαντισμό»!

Η υποκρισία και οι συμβιβασμοί, το κύριο στοιχείο των εργασιών της Συνόδου, όπου αναζητήθηκε συμφωνία αποφυγής της ένοπλης ανάφλεξης και συνέχισης του πολέμου με τα άλλα - πλην βομβών - μέσα των πολυεθνικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΚΟΠΙΑ (Του απεσταλμένου μας Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Οι διθυραμβικοί τόνοι με τους οποίους ο πρωθυπουργός επιχείρησε χτες να χρωματίσει τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου δε στάθηκαν ικανοί, για να αποκρύψουν τόσο τους συμβιβασμούς, όσο και την υποκρισία που κυριάρχησαν το προηγούμενο διήμερο στα Σκόπια.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των συμβιβασμών αυτό φάνηκε καθαρά, όταν στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου του Κ. Σημίτη αποκαλύφθηκε ότι από το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου - και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την τελική του μορφή συνεχίζονται - είχαν απαλειφθεί οι επίμαχες φράσεις του αρχικού σχεδίου, όπου γινόταν λόγος για «Αλβανούς εξτρεμιστές», που δρουν τρομοκρατικά στο Πρέσεβο.

Στη θέση τους είχε παρεισφρήσει μια φράση σύμφωνα με την οποία καταδικάζονταν - γενικώς - «οι παράνομες και βίαιες ενέργειες τρομοκρατών», οι οποίοι - προφανώς - είναι άνευ... εθνικότητας.

Ας σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό αργότερα, στο κοινό ανακοινωθέν που η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ως τελικό κείμενο, η φράση η οποία χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο θέμα είναι η ακόλουθη: «Καταδικάζουμε έντονα τις βίαιες και παράνομες τρομοκρατικές πράξεις από εθνικιστικά κινούμενες εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες στη νότιο Σερβία». Οπως προκύπτει, η παραπάνω φράση εκτός του ότι δεν κατονομάζει τον αλβανικής προέλευσης μεταλλαγμένο «UCK» είναι και διπλής ανάγνωσης: Την ίδια ώρα που υπονοείται η δράση του «UCK» στην περιοχή κάποιοι άλλοι θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι αυτοί που καταγγέλλονται και καταδικάζονται δεν είναι οι πραγματικοί ένοχοι αλλά οι δυνάμεις της Σερβίας, που η αλβανική πλευρά δεν παύει να ισχυρίζεται ότι ενεργεί εναντίον του αλβανικού στοιχείου της περιοχής από εθνικιστικά κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση μετά και απ' αυτή την εξέλιξη ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε και το χρέος του να έχει πράξει ως ένας εξ εκείνων που καταδικάζουν τη δράση του «μεταλλαγμένου» «UCK» στη νότια Σερβία, αλλά και ως συνεπής να παρουσιάζεται στην προσπάθεια για επίτευξη «συνεννόησης» στην περιοχή, από τη στιγμή που κάτω από μια τέτοια διατύπωση δε θα είχε πρόβλημα να βάλει την υπογραφή της και η Αλβανία, ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη ομοφωνία στη σύνοδο. Το αξιοσημείωτο, δε, είναι πως ο πρωθυπουργός, αν και δε φείστηκε χαρακτηρισμών για τους τρομοκράτες και τη δράση τους που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ακεραιότητα χωρών με την τακτική τους (σ.σ. «παίζουν με τη φωτιά», «η στάση τους θα έχει καταστροφικές συνέπειες», «αναζωπύρωση αντιθέσεων», «αρνητική κλιμάκωση» κλπ.), όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει σε ποιους αναφέρεται κι αν αυτοί είναι Αλβανοί εξτρεμιστές, περιορίστηκε να απαντήσει: «Δεν ξέρω αν είναι Αλβανοί. Αναφέρομαι σε όποιους κι αν είναι»...

Υποκρισία

Σε ό,τι αφορά το κλίμα υποκρισίας αποτέλεσε την άλλη πλευρά του «νομίσματος» της Διαβαλκανικής. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μίλησε για σύνοδο, η οποία «σηματοδότησε» την πολιτική βούληση των συμμετεχόντων για το σεβασμό των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την προστασία του (γεμάτου απεμπλουτισμένο ουράνιο...) περιβάλλοντος. Την ίδια, όμως, ώρα και ταυτόχρονα με την καταδίκη «του φαινομένου της τρομοκρατίας και των ακραίων εθνικιστών», ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να προσδιορίσει και τη... «διέξοδο» απ' όλα αυτά. Πώς; «Με τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για την είσοδό τους στις ευρωατλαντικές δομές και τους άλλους οργανισμούς διεθνούς συνεργασίας»! Φράση την οποία - σημειωτέον -χρησιμοποίησε και κατά την ομιλία του στη σύνοδο, γεγονός που πολύ θα πρέπει να ευχαρίστησε τον Σολάνα, ο οποίος παραβρέθηκε στη Διαβαλκανική ως ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα της ΚΕΠΠΑ. Χρησιμοποίησε μάλιστα και «σκληρή» γλώσσα κατά αυτών που εγκληματούν εναντίον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και επιτίθενται κατά της ΟΔΓ!!!

«Κανένα πακέτο για Σκόπια»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του ο πρωθυπουργός φάνηκε να μην ασπάζεται την πολιτική της μη αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπιανών, η οποία όμως είναι... επίσημη πολιτική της Ελλάδας. Σε σχόλιο δημοσιογράφου για το παράλογο να μην αναγνωρίζεται μια γλώσσα στην οποία έδωσε προχτές ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους, έχοντας τον Κ. Σημίτη δίπλα του, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι το παράλογο είναι να θέτουμε όρους για το σε ποια γλώσσα θα μιλά στη χώρα του αυτός που μας φιλοξενεί. Παράλληλα, διέψευσε ότι με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό τέθηκε οποιοδήποτε θέμα παροχής «πακέτου προσφοράς» από την Ελλάδα, με στόχο τη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας. «Για κανένα πακέτο δε μιλήσαμε, δεν υπάρχει πακέτο» είπε ο Κ. Σημίτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ανάλογη διάθεση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για τη διευθέτηση του ονόματος διαπίστωσε ότι υπάρχει και στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι σχολιάζοντας επιστολή που κυκλοφόρησε χτες στα Σκόπια από το Σύνδεσμο των λεγόμενων «Μακεδόνων του Αιγαίου» που εμφανίζονται να διαμαρτύρονται για την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας, ο Κ. Σημίτης είπε ότι κάθε πολίτης, αν θέλει, μπορεί να προσφύγει, είτε στα ελληνικά δικαστήρια είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν νομίζει ότι αδικείται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ