Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακοινωθέν στα μέτρα των Τιράνων

Τα Τίρανα κατάφεραν να επιβάλουν τη θέση τους και οι υπόλοιποι ηγέτες της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, δέχτηκαν στο κοινό ανακοινωθέν να μην κατονομάζονται οι «Aλβανοί» εξτρεμιστές, οι οποίοι με τη δράση τους λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στη Νότια Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Καταδικάζουμε τη βία και τις παράνομες και τρομοκρατικές ενέργειες από εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες στη Ν. Σερβία, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή και ζητούμε τον άμεσο και απόλυτο τερματισμό της βίας στην περιοχή», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής, αποδεχόμενοι - προς χάριν της ομοφωνίας - να μην κατονομάσουν τους Αλβανούς, ως τρομοκράτες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η αλβανική αντιπροσωπεία είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι δε θα υπέγραφε το κείμενο. Πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται η υποστήριξη της διάσκεψης στις «προτάσεις της σερβικής κυβέρνησης για την αναζήτηση λύσης στη Νότια Σερβία»

Σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής εκφράζουν την υποστήριξή τους στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κόσσοβο και υιοθέτησαν σχέδιο δράσης για την οικονομική συνεργασία.

Στο ανακοινωθέν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ, αναφορικά με την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, χαιρετίζεται η δέσμευση της χώρας να συνεχίσει την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της συμφιλίωσης και της πλήρους ενσωμάτωσης στη διεθνή κοινότητα.

Οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου καταδίκασαν την έκρηξη βίας στη νότια Σερβία και την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. «Τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να τερματιστούν άμεσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες της Βαλκανικής ενθαρρύνουν τις ηγεσίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να εργαστούν με καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση σχετικά με το μέλλον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάσκεψη Κορυφής με στόχο «φιλέτα» σε Ενέργεια και Μεταφορές(2015-08-30 00:00:00.0)
Ευχολόγιο αφ' υψηλού από τους ιμπεριαλιστές(2012-03-28 00:00:00.0)
«Ηρεμία» υπό τις κάννες της KFOR και την υποκρισία της ΕΕ...(2004-03-23 00:00:00.0)
Παράδοση Σέσελι στις αρχές της Χάγης...(2003-02-25 00:00:00.0)
Οι «μαριονέτες» του ευρω-ατλαντισμού έδωσαν παράσταση(2001-02-25 00:00:00.0)
Φαύλος κύκλος στη Βοσνία(1995-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ