Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Φαύλος κύκλος στη Βοσνία

Και ο μουσουλμανικός θύλακας του Μπίχατς συνεχίζει να βάλλεται από τις σερβικές δυνάμεις

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Το Πάλε συνεχίζει την "ατίθαση" πολιτική του και εμφανίζεται αποφασισμένο να μην υποκύψει στις πιέσεις του Βελιγραδίου όσον αφορά την αποδοχή μέσω διαπραγματεύσεων του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου.

Χτες το πρωί, άρχισε η συνεδρίαση του Σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου, η οποία δεν είχε λήξει μέχρι αργά χτες το απόγευμα, στην οποία 7 "άτακτοι" βουλευτές, που υποστηρίζονται από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα επιχειρούσαν να θέσουν στην ημερησία διάταξη και το επίμαχο ζήτημα. Παρά τις αποφασιστικές δηλώσεις του ηγέτη των "7" Γκόραν Ντόνικ, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, αν και υπάρχουν άλλοι 20, περίπου, μετριοπαθείς βουλευτές που αναμένεται να υποστηρίξουν μια πρόταση για συμβιβασμό με βάση το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, τα υπόλοιπα 55 μέλη του Σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου θα αποφύγουν κάθε τέτοια συζήτηση και θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε εθνικά ζητήματα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Επιπλέον, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς, απευθυνόμενος στον Κροάτη Πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν, προειδοποίησε ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας θα ενωθούν και θα υποστηρίξουν τους Σέρβους της Κράινα εάν, μετά την αποχώρηση των κυανοκράνων από την Κροατία στις 31 Μάρτη, οι δεύτεροι δεχτούν επίθεση από κροατικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, έντονη συζήτηση έχει αρχίσει γύρω από την πρόταση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη κορυφής των ηγετών των βαλκανικών χωρών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα την επίλυση της κρίσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα έσπευσε να δηλώσει την Κυριακή ότι, εάν, τελικά, πραγματοποιηθεί η διάσκεψη αυτή, στον κατάλογο των θεμάτων προς συζήτηση πρέπει απαραίτητα να είναι και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Από την πλευρά του ο Ζιπέ δήλωσε, χτες το πρωί, ότι, αν και η Ρωσία προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες εμφανιστούν αποφασισμένοι να κάνουν ειλικρινείς και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Και ενώ στο διπλωματικό επίπεδο η Βαλκανική αυτή Διάσκεψη κυριαρχεί, ο μουσουλμανικός θύλακας του Μπίχατς συνεχίζει να βάλλεται από τις σερβικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον ελεγχόμενο από τους μουσουλμάνους ραδιοσταθμό του Σεράγεβο.

Ενταση υπάρχει και στην Κροατία, η οποία, όμως, έχει ως αιτία την εσωτερική οικονομική κατάσταση της χώρας. Χιλιάδες Κροάτες εργάτες είναι, ιδιαίτερα, δυσαρεστημένοι με την κατάργηση της δωρεάν ιατρικής περίθαλψής τους ενώ, ταυτόχρονα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να διακοπεί και η συνταξιοδότησή τους. Επίσημα η κροατική οικονομία βαίνει καλώς, χάρη στο πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Υγείας Αντρίγια Χέμπρανγκ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μεταλλουργών Βεντράν Ντραγκίτσεβιτς έκανε λόγο για κοινωνική έκρηξη και για την έναρξη ενός νέου, εσωτερικού αυτή τη φορά, πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ