Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Αποσκοπούν στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η 4η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής, στη FYROM, έκανε σαφέστατο, ότι η προσπάθεια των βαλκανικών κρατών, υπό την παρουσία και το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕ και του Χ. Σολάνα, αποσκοπεί στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στην περιοχή, με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Ταυτόχρονα, έγινε φανερή η αδυναμία τους να τιθασεύσουν τις αλβανικές εθνικιστικές επιδιώξεις, που αποθρασύνθηκαν και γιγαντώθηκαν και εξαιτίας της πολεμικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας και της απόσχισης του Κοσσόβου, και που φοβούνται ότι είναι δυνατό να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις για τους ιμπεριαλιστές. Αυτό εκφράζει και η εκεί ομιλία του Χ. Σολάνα, ο οποίος είπε για τους Αλβανούς τα ίδια που έλεγε για τους Σέρβους, την περίοδο που βομβαρδίζονταν η Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη.

Το γεγονός ότι απ' το κοινό ανακοινωθέν απαλείφτηκε η καταγγελία των Αλβανών εθνικιστών και δεν κατονομάζονται ποιοι προκαλούν τη βία στη Ν. Σερβία και ποιοι έχουν εθνικιστικές επιδιώξεις, αποδείχνει, ότι τα περί θέλησης όλων των βαλκανικών κρατών να μην αλλάξουν παραπέρα τα σύνορα, στέκονται στον αέρα.

Τα Βαλκάνια δεν πρόκειται να ησυχάσουν, όσο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ οργώνουν την περιοχή. Η τοποθέτηση της ΕΕ και του Κ. Σημίτη, ότι η διέξοδος θα έρθει με την είσοδο των χωρών των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, δείχνει την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Από την άλλη, η αναφορά τους στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, μόνο υποκρισία υποδηλώνει. Το ιμπεριαλιστικό δίκαιο είναι αυτό ακριβώς που εφαρμόζουν και στα Βαλκάνια: Πλιάτσικο, πόλεμος, τρομοκρατία, εκμετάλλευση των λαών.

Η λαϊκή επαγρύπνηση, η συνεχής κινητοποίηση και η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη του λαού μας πρέπει να δυναμώσει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ