Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 24 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1582 Ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εκδίδει την Παπική Βούλα με την οποία καθιερώνεται το Γρηγοριανό ημερολόγιο (αυτό που ισχύει σήμερα) και αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο. Στην Ελλάδα, το Γρηγοριανό ημερολόγιο εφαρμόστηκε το 1923.

1943 Υστερα από σοβαρή προετοιμασία των οργανώσεων του ΕΑΜ στην Αθήνα, πραγματοποιείται μεγαλειώδης διαδήλωση, άνω των 100.000 ατόμων, για την επιβίωση και τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που είχαν αποφασίσει οι γερμανικές αρχές κατοχής. Η διαδήλωση ήταν γενική δοκιμή για τη μεγάλη εξόρμηση του αθηναϊκού λαού στις 5 Μάρτη, με την οποία ματαιώθηκαν τα σχέδια των χιτλερικών και των συνεργατών τους.

1975 Σπασμωδική απόπειρα πραξικοπήματος χουντικών αξιωματικών αποσοβείται στην Αθήνα και 35 φερόμενοι ως πρωταίτιοι της κίνησης συλλαμβάνονται. Μεταξύ αυτών ο ταξίαρχος Νικ. Ντερτιλής και ο «Ιωαννιδικός» ταγματάρχης Παρασκευάς Μπόλαρης.

1975 Επειτα από 35 ολόκληρα χρόνια στα Λευκά Ορη της Κρήτης, οι δύο ανυπότακτοι ΕΛΑΣίτες αντάρτες Γ. Τζομπανάκης και Σπ. Μπλαζάκης κατεβαίνουν από τα ορεινά τους καταφύγια και επιστρέφουν (μετά την αμνηστία) στα χωριά τους, όπου οι συντοπίτες τους τους υποδέχονται σαν ήρωες, με παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ