Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντικές παρεμβάσεις ξεκίνησε χτες η διημερίδα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Χέλμουντ Μάρκοφ

Avaton

Ο ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Χέλμουντ Μάρκοφ
Αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων και επιδιώξεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Βαλκανική, αλλά και των διαθέσεων αντίστασης που εκδηλώνονται από τους λαούς ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», ήταν η χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της διημερίδας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά, με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

«Κάνουμε αυτή την ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, γιατί θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στις δυνάμεις της ειρήνης και του λαού μας, που όρθωσαν, με κέντρο αυτή την πόλη, το μεγαλειώδες αντιιμπεριαλιστικό ανάστημά τους ενάντια στο ΝΑΤΟικό έγκλημα. Γιατί εδώ είναι η έδρα του κέντρου ανασυγκρότησης που έστησαν οι ιμπεριαλιστές, αλλά εδώ και η έδρα του αντιΝΑΤΟικού κέντρου», είπε ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση, στην οποία παραβρίσκονται και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Πατάκης και Κ. Αλυσσανδράκης.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρεια Πράσινη Αριστερά, μίλησε ο Χέλμουτ Μάρκοφ, ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε τη χαρά του «που οι σύντροφοι από την Ελλάδα πήραν αυτή την πρωτοβουλία», και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που σήμερα, 2 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, υπάρχουν πολίτες που συνεχίζουν να λένε ΟΧΙ σε αυτό τον τρόπο άσκησης πολιτικής, που δεν αποκλείει τον πόλεμο, όσο καταστροφικός και αν είναι». Μάλιστα, σχολιάζοντας τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε πως και σήμερα, που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Ιράκ, δε διαμαρτύρεται.

Θα υποστούμε τις συνέπειες για ολόκληρες γενιές

Στην παρέμβασή του ο Σέρβος βουλευτής Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για την έκθεση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών, σημείωσε: «Δύο χρόνια μετά, υπάρχει κλιμάκωση των αποσχιστικών τάσεων και ένταση της προσπάθειας επανασχεδιασμού του στρατηγικού χάρτη των Βαλκανίων για δημιουργία ανίσχυρων μικρών κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Avaton

«360.000 Σέρβοι εκδιώχθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο και οι διώξεις συνεχίζονται. Υπάρχει ένταση των δολοφονικών επιθέσεων. Πλέον είναι ελεύθερη η μετακίνηση του οργανωμένου εγκλήματος». Και σχολιάζοντας την εγκληματική υποκρισία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη νέα ένταση στη Νότια Σερβία είπε: «Τώρα ανακαλύψανε ότι οι τρομοκράτες του UCK δεν έχουν αφοπλιστεί; Είναι ο ίδιος στρατός που ονομάστηκε Σώμα Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου και εξοπλίστηκε από το ΝΑΤΟ με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό».

«Θα είμαστε ευκολόπιστοι αν δεχτούμε πως ο Χ. Σολάνα, τότε γγ του ΝΑΤΟ, σήμερα ως εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ και οι άλλοι ηγέτες που διέπραξαν το έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία, θα επιλύσουν σήμερα τα προβλήματα», σημείωσε ο Ζ. Γιοβάνοβιτς και κατήγγειλε πως ακόμη και τώρα, που επικαλούνται λύσεις, «βλέπουμε να ακολουθείται μια τακτική αμνηστίας για τους υπεύθυνους των εγκλημάτων και μια προσπάθεια να μας πείσουν πως τα θύματα (δηλαδή οι Γιουγκοσλάβοι) είναι οι υπεύθυνοι».

Σχολιάζοντας τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στους βομβαρδισμούς, σημείωσε πως αυτό «αντανακλά τον εγκληματικό χαρακτήρα της επέμβασης. Εμείς και οι γειτονικοί λαοί θα υποστούμε τις συνέπειες για ολόκληρες γενιές». Μάλιστα ανέφερε πως από τον Απρίλη του 1999, έναν μήνα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, η γιουγκοσλαβική ηγεσία απευθυνόταν συστηματικά στους διεθνείς οργανισμούς και ζητούσε να σταματήσει η χρήση του. «Κανένας όμως δεν αντέδρασε παρά μόνο όταν ήρθαν στο φως τα κρούσματα θανάτου στρατιωτών του ΝΑΤΟ».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Γιοβάνοβιτς

Avaton

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Γιοβάνοβιτς
Στο τι πρέπει να γίνει τώρα ο Ζ. Γιοβάνοβιτς ανέφερε μεταξύ άλλων πως απαιτείται μέσω των διεθνών οργανισμών και μέσα από την πίεση όλων των χωρών να επιβληθεί η παρακολούθηση όλων των αποθεμάτων απεμπλουτισμένου Ουρανίου, καθώς και η διαδικασία παραγωγής τέτοιων όπλων. Επίσης, κάλεσε να παρθούν μέτρα για την ανάληψη δραστηριοτήτων ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια παρόμοιων εγκληματικών επεμβάσεων. Και να δοθεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό.

Οι Ελληνες επιστήμονες

Την τραγική διαβεβαίωση πως ήρθε στη χώρα μας ρύπανση τοξικών οργανικών ουσιών έδωσε ο Σπύρος Ραψομανίκης, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στην εκδήλωση. Μάλιστα σημείωσε πως θα περίμενε κανείς από την ελληνική κυβέρνηση μετά την έκθεση της FOCUS, να πάρει μέτρα για τη διενέργεια έρευνας για τις επιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Ομως αυτό δεν έγινε όπως δεν έγινε ποτέ καμία τοξικολογική, επιδημιολογική έρευνα. Δεν έγινε έρευνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις από τον πόλεμο αλλά και για την κοινωνικοοικονομική επιρροή από τη ρύπανση.

«Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη Βαλκανική Χερσόνησο σαν μια χερσόνησο πυρηνικών αποβλήτων», είπε ο Νίκος Κατσαρός, γενικός γραμματέας των Βαλκανικών Χημικών Εταιριών και διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ. «Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι το πυρηνικό απόβλητο, που εκπέμπει ραδιενέργεια για περισσότερο από 4,5 δισ. χρόνια. Είναι αυτό που πρέπει να αποθηκεύσουμε βαθιά μέσα στη γη σε βαρέλια από μόλυβδο. Και η διαδικασία αυτή κοστίζει εκατομμύρια δολάρια. Αντί αυτού λοιπόν βρήκαν μια εύκολη και προσοδοφόρο χρήση του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την επαίσχυντη συμφωνία επέβαλαν ΝΑΤΟ - ΕΕ με πλασιέ τον ΣΥΡΙΖΑ(2019-02-01 00:00:00.0)
Οι λαοί δε συγχωρούν τα εγκλήματα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2007-10-26 00:00:00.0)
Προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών τους(2001-01-10 00:00:00.0)
Ειδικοί επιστήμονες σκιαγραφούν τη φρίκη και προειδοποιούν(2001-01-09 00:00:00.0)
Μόνο ο Ντράσκοβιτς καλεί για "ετοιμότητα γενναίων κινήσεων"(1999-04-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ