Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Από μέρα σε μέρα
Επόμενο μάθημα, «εθελοντισμός»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σχολικό βιβλίο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αντικείμενο τον «εθελοντισμό» ετοιμάζεται, προκειμένου να μπει για τα καλά και μέσα στα σχολεία η διαπαιδαγώγηση στην τζάμπα δουλειά, στην απεμπόληση δικαιωμάτων.

Ως γενικός στόχος του έργου, που προωθεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ορίζεται «η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, για τη σημασία του εθελοντισμού ως κοινωνικής αξίας κι έμπρακτης έκφρασης της κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης καθώς και της συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή, ως εναλλακτικός τρόπος δράσης και ανάπτυξης του ατόμου και ως μέσο απόκτησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ωφέλιμων για τη μετέπειτα πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Η διαπαιδαγώγηση στον «εθελοντισμό» που - όχι τυχαία - συναντάται συχνά δίπλα στην άλλη «μεγάλη αξία», αυτή της «επιχειρηματικότητας» είναι η κάλπικη απάντηση του εκμεταλλευτικού συστήματος στο δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, στη συλλογική διεκδίκηση, στην ταξική αλληλεγγύη, σε μία σειρά λαϊκές ανάγκες. Από την άλλη, το σχολείο που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα «φιλόξενο» σε ιδεολογήματα που κάνουν τους μαθητές ακίνδυνους για το σύστημα...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org