Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απέρριψε προσφυγή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Επικύρωσε το πρόστιμο που επέβαλε η Κομισιόν για παραβίαση του ανταγωνισμού από κρατικές ενισχύσεις

Ενα ακόμα επεισόδιο στα παιχνίδια κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών και στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται σε βάρος της ναυπηγοεπισκευής, των εργαζομένων στον κλάδο και συνολικά του λαού, προσθέτει χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που στις 15/9/2008 κατέθεσαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (επί της ουσίας, η ιδιοκτήτρια πολυεθνική και η ελληνική κυβέρνηση), με την οποία ζητούσαν την ακύρωση προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2008, που υποχρέωνε την Ελλάδα να πάρει πίσω τις ενισχύσεις, τις οποίες είχαν χορηγήσει οι κυβερνήσεις προς τα Ναυπηγεία το διάστημα 1996 - 2002, με το αιτιολογικό ότι αποτελούσαν έμμεση κρατική χρηματοδότηση και βρίσκονταν σε αντίθεση με τον «ελεύθερο ανταγωνισμό» της ΕΕ.

Οι ενισχύσεις που πρέπει να επιστραφούν, μαζί με τις προσαυξήσεις, ξεπερνούν σήμερα τα 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, όταν στο τέλος του 2010 έγινε η αλλαγή της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων, το ελληνικό δημόσιο είχε ήδη ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη διαγραφή των προστίμων στα Ναυπηγεία, προκειμένου να απαλλάξει την υποψήφια τότε επενδύτρια αραβική πολυεθνική από προηγούμενα οικονομικά βάρη.

Η χτεσινή εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί από την πολυεθνική ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων προκειμένου να οξύνει τους εκβιασμούς για αναμόρφωση του τιμήματος που καλείται να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, που δόθηκαν σαν προίκα στους νέους ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, όπως και συνολικά ο λαός, που βλέπει την εγχώρια ναυπηγοεπισκευή, έναν στρατηγικής σημασίας κλάδο, να συνθλίβεται στις μυλόπετρες των πολυεθνικών κερδών και συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org