Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις χτες για την υγεία του λαού

Δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια που ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας εργαζομένων - ασθενών για δωρεάν περίθαλψη και εξετάσεις για όλους

Οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία» έξω από το υπουργείο Υγείας
Οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία» έξω από το υπουργείο Υγείας
Από το πρωί και για αρκετές ώρες τα ταμεία σε μια σειρά νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας έμειναν κλειστά. Κανένας δεν πλήρωσε εισιτήριο και για εξετάσεις. Με κεντρικό σύνθημα «Να μην επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος της υγείας των οικογενειών μας» διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και σπουδαστές μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και για δωρεάν πρόσβαση σε αυτές όλων, απαιτώντας και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση δούλεψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, στο πλαίσιο των χτεσινών κινητοποιήσεων στα δημόσια νοσοκομεία, παρεμβάσεις που αγκαλιάστηκαν τόσο από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, όσο και από τους ασθενείς και τους εργαζόμενους των περιοχών που επισκέπτονται τα νοσοκομεία. Αντίστοιχη μέρα δράσης στα νοσοκομεία θα επαναληφθεί στις 21 Μάρτη.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έφτασε πλατιά και κουβεντιάστηκε με όλους όσοι «στενάζουν» από την «αγοραπωλησία» της Υγείας:

  • Να μη συγχωνευθεί και να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας, Ιατρείο του ΙΚΑ και Ιδρυμα Πρόνοιας.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών.
  • Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός.
  • ΟΧΙ στην κατάργηση συμβάσεων και μειώσεις μισθών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους.
Δωρεάν πρόσβαση για όλους

Κλείσιμο των ταμείων στο Ασκληπιείο Βούλας
Κλείσιμο των ταμείων στο Ασκληπιείο Βούλας
Μαζική και σχεδόν ολοήμερη ήταν η συγκέντρωση στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου για πάνω από τέσσερις ώρες εργαζόμενοι του νοσοκομείου μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές Βούλας - Βάρης - Βάρκιζας, Ηλιούπολης, Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, συνταξιούχους της περιοχής και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ έκλεισαν τα ταμεία. Η κινητοποίηση επιδοκιμάστηκε θερμά από τους ασθενείς, που κουβέντιαζαν με τους διαδηλωτές για την αδυναμία τους να πληρώσουν για γιατρούς και φάρμακα, για το χαράτσι της ΔΕΗ, για την ανάγκη προστασίας των ανέργων και κατάργησης κάθε πληρωμής στα νοσοκομεία. Μετά το κλείσιμο των ταμείων ακολούθησε περιοδεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και συσκέψεις με τους εργαζόμενους μέσα στο νοσοκομείο.

Στον «Ευαγγελισμό» και στο Θριάσιο νοσοκομείο εργαζόμενοι, Λαϊκές Επιτροπές των περιοχών και σπουδαστές του ΜΑΣ έκλεισαν για ώρες τα ταμεία, καλώντας τους ασθενείς να επιβάλουν την καθημερινή ελεύθερη πρόσβασή τους. Στη συνέχεια έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στους διοικητές των νοσοκομείων, όπου απαίτησαν να υπάρξει σχετική απόφαση για δωρεάν εξετάσεις και περίθαλψη των ανέργων και των ανασφάλιστων. Ξεκαθάρισαν πως οι πιέσεις θα είναι καθημερινές μέχρι να εφαρμοστεί αυτό. Στο Λαϊκό αμέσως μετά τη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι προχώρησαν στο ολοήμερο κλείσιμο των ταμείων, έχοντας μαζί τους τη Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου και το ΜΑΣ.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου εργαζόμενοι του νοσοκομείου με τις Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων Νίκαιας και Κορυδαλλού έκλεισαν τα ταμεία, παρότι η πλειοψηφία του σωματείου απέφυγε να πάρει σχετική απόφαση. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι γιατροί εδώ και μήνες δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες και οι καθαρίστριες είναι τρεις μήνες απλήρωτες. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στο Τζάνειο, στο Μεταξά, στο Αμαλία Φλέμινγκ, στο Αιγινήτειο και αλλού. Αλλά και σε όλη τη χώρα, όπως στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία»!

Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία, δώστε λεφτά για την Υγεία» οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία» έκαναν χτες πορεία στο υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και συμμετέχοντας στην ημέρα δράσης στα δημόσια νοσοκομεία. Θυμίζουμε ότι το «Σωτηρία» θα συγχωνευτεί με το Κρατικό Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και αυτό θα σημάνει, με τους μετριότερους υπολογισμούς, μείωση των κρεβατιών από 730 σε 400.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ