Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρούν τα σενάρια για διάσπαση της ευρωζώνης

Τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης κρατούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Επανέρχονται ξανά και ξανά τα σενάρια για τη διάσπαση της Ευρωζώνης, κάτω από την πίεση των αδιεξόδων στην αστική διαχείριση της κρίσης που διαρκώς οξύνονται, αλλά και την ένταση των ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών μελών και των μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα της χασούρας από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου. Ενδιαφέρον από τη σκοπιά αυτή παρουσιάζουν οι απόψεις των οικονομολόγων σε συζήτηση «για το μέλλον της Ευρωζώνης», που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Λονδίνο το ινστιτούτο Open Europe.

Η Μέγκαν Γκριν, από το ινστιτούτο Παγκόσμιων Οικονομικών του Νουριέλ Ρουμπίνι, υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη θα περιοριστεί σε έναν όμιλο χωρών της βόρειας Ευρώπης. Αρχικά η Ελλάδα και στη συνέχεια η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και ενδεχομένως η Κύπρος, θα βγουν από τη νομισματική ένωση. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα προέβλεψε ότι θα παραμείνει στο ευρώ έως τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι έστω διστακτικά η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί, ακόμα και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Μετά τις εκλογές στη Γερμανία και ενώ θα έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα σταματήσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις και οι εταίροι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ένα «διαζύγιο» της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Ωστόσο, η τρόικα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της οικονομολόγου, θα χορηγήσει στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο - γέφυρα για την απορρόφηση των κραδασμών από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζ. Κάλοου, της «Barclays Capital», υποστήριξε ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πολύ σοβαρές για να την επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ότι η Αθήνα θα χρειαστεί και νέο δανειακό πακέτο. Οσον αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης, προέβλεψε ότι «θα οδηγηθούμε στην έκδοση του ευρωομολόγου και σε μια στενότερη πολιτική ένωση που θα διατηρήσουν την ευρωζώνη άθικτη».

Ολα έγιναν για τις τράπεζες

Την ίδια στιγμή, έρευνα του αμερικανικού «Bloomberg» επιβεβαιώνει ότι η πολύμηνη αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επέτρεψε στις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία από την επένδυσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Επίσης, ότι τα δάνεια που παρείχε ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, δαπανήθηκαν για να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές ομολογιακές επενδύσεις, ενώ και η ΕΚΤ διευκόλυνε τους ιδιώτες να ξεφορτωθούν ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση το Μάη του 2010, πριν δηλαδή υπογράψει τη πρώτη δανειακή σύμβαση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχαν υποστεί απώλειες τουλάχιστον 51 δισ. ευρώ, αφού κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 68 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), κατά τους 15 μήνες που ακολούθησαν την πρώτη δανειοδότηση της Ελλάδας, οι τράπεζες συρρίκνωσαν την έκθεσή τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος κατά περίπου 55%, σε 31 δισ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «JP Morgan», η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά χρεόγραφα αξίας 66 δισ. ευρώ από χρηματοοικονομικούς φορείς. Στην πράξη, επομένως, ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας χρηματοδότησε την Ελλάδα, προκειμένου να αποπληρώσει τα λήγοντα ομόλογα του τότε υπερεκτεθειμένου και ευάλωτου ιδιωτικού. Σαν συνέπεια, η ζημία που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας λόγω του πρόσφατου «κουρέματος» των ομολόγων (PSI), είναι κατά 45% μικρότερη συγκριτικά με αυτή που θα ήταν εάν είχε κηρυχθεί πτώχευση το Μάη του 2010. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απώλεια που αποσόβησαν άλλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων, που γλίτωσαν περίπου 125 δισ. ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως, το PSI απομείωσε το ομολογιακό χρέος της Ελλάδας κατά 137 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πραγματική μείωση όμως ανέρχεται σε μόλις 59 δισ. καθώς η Ελλάδα δανείζεται δυσθεώρητα ποσά από το δημόσιο τομέα της ΕΕ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Οταν όλες οι δόσεις των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα θα έχουν εκταμιευθεί, το 66% με 75% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα. Πριν το πρώτο δανειακό πακέτο, το Μάη του 2010, σχεδόν το σύνολο του χρέους ήταν στα χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ