Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επείγοντα» μόνο σε νοσοκομεία άνω των 300 κλινών!

Την κατάργηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τη συγκέντρωσή τους στα νοσοκομεία με περισσότερες από 300 κλίνες προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, που θα εκδοθεί με βάση τον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία και την Πρόνοια. Ετσι ολόκληρες περιοχές θα μείνουν ακάλυπτες από επείγουσες υπηρεσίες καθώς ταυτόχρονα υπάρχει και γύμνια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τη λειτουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε νοσοκομεία με περισσότερα από 300 κρεβάτια ή σε νοσοκομεία της περιφέρειας με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα. Δηλαδή, σε ολόκληρες περιφέρειες θα υπάρχει ΤΕΠ στο νοσοκομείο με τα περισσότερα κρεβάτια. Τα άλλα μικρότερα νομαρχιακά νοσοκομεία θα κατεβάσουν ρολά στην ώρα της ανάγκης!

Τα ΤΕΠ θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα στελεχώνονται από ένα διευθυντή γιατρό, δύο επιμελητές Α' και έναν επιμελητή Β'. Στον αριθμό αυτό θα προστίθενται και τρεις επιμελητές Β' απ' τους γιατρούς άλλων τμημάτων των νοσοκομείων ανάλογα με τις περιστάσεις. Για το μη ιατρικό προσωπικό δεν προβλέπεται σύσταση νέων θέσεων και η κάλυψή τους θα γίνεται με βάση το μηνιαίο πρόγραμμα του νοσοκομείου.

«Λάστιχο» οι εργαζόμενοι

Ειδικότερα για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προβλέπεται ότι το ΤΕΠ μπορεί να γίνει σε ένα από αυτό με απόφαση του Διοικητή, ο οποίος μπορεί να μετακινεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Η μετατροπή των εργαζομένων και των γιατρών σε λάστιχο προαλείφεται και απ' το γεγονός ότι, μάλλον, δε θα γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου γιατρού και νοσηλευτή. Στη χτεσινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου, με εκπροσώπους των εργαζομένων στο «Σωτηρία», ο πρώτος είπε ότι θα προσληφθούν 700 επικουρικοί γιατροί και εργαζόμενοι, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, οι οποίες αυξάνονται δραματικά με τις συνταξιοδοτήσεις.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η δημιουργία των αυτόνομων ΤΕΠ θα αναγκάσει τα μικρά νοσοκομεία να φυτοζωούν, ενώ τα μεγάλα τα οδηγεί στο ξεχαρβάλωμα, μέσω της αυξημένης προσέλευσης σε αυτά των επειγόντων περιστατικών, με δεδομένο ότι η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org