Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Τεχνογνωσία» για ανάπτυξη στα μέτρα των μονοπωλίων

Εκθεση - καρμπόν με τις αξιώσεις και «προτάσεις» των ΣΕΒ, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων

Η παροχή «τεχνογνωσίας» στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με στόχο τη διαμόρφωση κρατικού μηχανισμού και δημόσιας διοίκησης προσαρμοσμένων στις σύγχρονες ανάγκες των καπιταλιστών, είναι η πεμπτουσία και της δεύτερης τριμηνίας έκθεσης της κοιναγορίτικης «ομάδας δράσης», της λεγόμενης και «ομάδας Ράιχενμπαχ».

Πρόκειται για συρραφή από τις προτάσεις, εκθέσεις, αξιώσεις των βιομηχάνων του ΣΕΒ, τραπεζιτών, μεγαλοεξαγωγέων, άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας, που περιμένουν πώς και τι να ξεκοκαλίσουν τους κοιναγορίτικους και εθνικούς πόρους, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, για τους λογής «επενδυτές» που περιμένουν να στήσουν κερδοφόρες μπίζνες γύρω από τα συντρίμμια που σωρεύει πίσω της η κλιμακούμενη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.

Η ανάπτυξη, που επαγγέλλονται, θα φέρει σε ακόμη δυσμενέστερη θέση τους εργάτες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα και η προβαλλόμενη από τους ίδιους ως «ουδέτερη τεχνογνωσία», τάχα για την «ανάπτυξη», προσβάλλει βάναυσα την ίδια την ανθρώπινη νοημοσύνη. Παρουσιάζοντας την «έκθεση» και δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, ο Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι «ο μισθός είναι συνδεδεμένος με την ανταγωνιστικότητα» και ότι υπάρχουν χώρες πιο φτωχές από την Ελλάδα, άρα και τα μέτρα πτώχευσης της λαϊκής οικογένειας δεν έχουν πάτο!

Τα βασικά σημεία

Η επιχείρηση στήριξης των μονοπωλίων διατρέχει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία αράδα το «πόνημα» της «ομάδας Ράιχενμπαχ». Συγκεκριμένα:

  • ΕΣΠΑ: Αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση, γιατί κατά το β' εξάμηνο του 2011 κατάφεραν να αυξήσουν το ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων σε «ποσοστό ψηλότερο σε σύγκριση με το μέσο κράτος - μέλος της ΕΕ». Να σημειωθεί ότι στην ίδια περίοδο οξύνθηκε και η επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό, ενώ και το παραγόμενο ΑΕΠ συνέχισε την πορεία βύθισης. Σημειώνουν πως η «Ελλάδα απορρόφησε το 35% των προβλεπόμενων κονδυλίων» (20,4 δισ. ευρώ) για την περίοδο που καλύπτει το ΕΣΠΑ. Η αγωνία τους είναι για τα έργα που έχουν μείνει ανολοκλήρωτα από το προηγούμενο πρόγραμμα ενισχύσεων της περιόδου 2000-2006.
  • «Εργα προτεραιότητας»: Οπως αναφέρουν, τα «σημαντικότερα από πλευράς μεγέθους και επιπτώσεων είναι οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων και τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων», αυτά δηλαδή που υπόσχονται ισχυρή κερδοφορία. Πρόκειται για έργα και υποδομές που είτε ετοιμάζονται να αρπάξουν ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε, λόγω καπιταλιστικής κρίσης, έχουν μείνει μισοτελειωμένα. Αυτό που τους κόφτει είναι η διαμόρφωση χρηματοοικονομικών εργαλείων για τον «επιμερισμό του κινδύνου, για τη διασφάλιση και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», που τσοντάρει στο τραπεζικό δανεισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • «Επιχειρηματικά εμπόδια»: Εύσημα αποδίδουν στην κυβέρνηση για τις «προσπάθειες άρσης περιορισμών» και συγκεκριμένα για τις «διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αρχαιολογικά ζητήματα και το καθεστώς περιβαλλοντικών αδειών».
  • «Επιχειρηματικό περιβάλλον»: Για την «άρση κανονιστικών και διοικητικών περιορισμών που περιορίζουν τις αγορές», σημειώνουν την «πρόοδο» στις «απελευθερώσεις» - επαγγέλματα, υπηρεσίες κ.ά. - και για τη συνέχεια «σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, έκδοσης άδειας» κ.ά. Πρόκειται για μέτρα παραπέρα διευκόλυνσης και απόσπασης ζωτικού χώρου από τις ισχυρές επιχειρήσεις. Παραθέτοντας στοιχεία της ΕΣΕΕ, τονίζουν ότι από την αρχή της κρίσης έκλεισαν 60.000 επιχειρήσεις, «αριθμός που προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους».
  • «Πρόσβαση σε χρηματοδότηση»: Σημειώνουν τις «δυσκολίες» των τραπεζών για την παροχή ρευστότητας στους επιχειρηματίες για «επενδύσεις, εμπορικές συναλλαγές - εξαγωγές και για κεφάλαια κίνησης». Εργαλείο διοχέτευσης κεφαλαίων είναι οι παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, οι «προσπάθειες για τη δημιουργία νέων μηχανισμών παροχής εγγυήσεων». Σημειώνουν: «Ιδανικό θα ήταν κάθε ευρώ υπό τη μορφή εγγύησης από τα διαρθρωτικά ταμεία να καθιστά δυνατή τη χορήγηση δανείου 2 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
  • Φορολογία: Σε σύνολο πάνω από 42 δισ. ευρώ, υπολογίζουν τις εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή τα ποσά που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη μαρίδα. Λόγος γίνεται για «τεχνική στήριξη» στον «εντοπισμό των τεράστιων χρηματικών ποσών που εικάζεται (!) ότι φυγαδεύτηκαν στην Ελβετία».
  • Κρατικές δαπάνες: Οι «εμπειρογνώμονες» (ΕΕ - ΔΝΤ) αναλαμβάνουν νευραλγικά πόστα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στόχος η «εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση του ελλείμματος».
  • Δημόσια διοίκηση: Πρωταρχικό μέλημα είναι η «αξιολόγηση» του έργου σε κάθε βήμα και για κάθε δημόσιο υπάλληλο ξεχωριστά, η διαμόρφωση «ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό».

Ο Ράιχενμπαχ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένο και έξι μέλη του δικαστηρίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η δημιουργία «κλίματος ασφάλειας» στον τομέα των επενδύσεων από πλευράς λειτουργίας των φορέων της Πολιτείας (υπουργεία, δημόσια διοίκηση κ.λπ.) και της επιτάχυνσης έκδοσης αποφάσεων σε περιπτώσεις επενδυτών που καταφεύγουν στα δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ