Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια

Με τους εργαζόμενους στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη μίλησαν οι Γ. Μαυρίκος και Α. Τσώλης, καλώντας σε ενωμένο αγώνα κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές για την ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Από την περιοδεία σε διάφορα τμήματα της Επιχείρησης
Από την περιοδεία σε διάφορα τμήματα της Επιχείρησης
Να απορρίψουν συνολικά τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Να μην επιτρέψουν να φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Να χρεοκοπήσει ο «κοινωνικός διάλογος» και όσοι παίρνουν μέρος σε αυτόν και μέσα από Επιτροπές Αγώνα να βάλουν τη σφραγίδα τους στις αναμετρήσεις που έρχονται. Γύρω από αυτούς τους στόχους κάλεσαν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να αγωνιστούν κατά τη διάρκεια περιοδείας τους την περασμένη Πέμπτη στις εγκαταστάσεις και στα ορυχεία της Μεγαλόπολης, ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Αλέξης Τσώλης, στελέχη του ΠΑΜΕ και μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που επισκέφθηκαν τους χώρους εργασίας και μίλησαν με πολλούς εργαζόμενους, έγιναν αποδέκτες της έντονης ανησυχίας τους για την τύχη της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και την πορεία της ΔΕΗ, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της μετά τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρία και για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην «4η Μονάδα», στη «λαμαρίνα», στο τμήμα ελέγχου ηλεκτρικής ενέργειας, στο ορυχείο της Μαραθούσας, με το διοικητικό προσωπικό, τα ερωτήματα έπεφταν βροχή..! «Τι θα γίνει με τις συντάξεις και τα όρια συνταξιοδότησης; Τι θα γίνει με τα βαρέα και τα ανθυγιεινά;». Και το σημαντικότερο: «Τι θα κάνουμε τώρα για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας;». Το ερώτημα αυτό κατέδειξε με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δυσπιστία των εργαζομένων απέναντι στην πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά και την ανυποληψία στην οποία έχει πέσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, όπως πολλές φορές υπογράμμισε ο Α. Τσώλης, «θα δώσει πριν από όλα ο δικός σας αγώνας. Είναι η συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση που δίνει προοπτική στον αγώνα και σαν τέτοια υπέδειξε την πρόταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Γιατί - όπως τόνισε ο συνδικαλιστής - είναι η ορθότερη. Είναι η γραμμή πάλης που πραγματικά μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Είναι ανάγκη να κατανοηθεί ότι το ΠΑΜΕ πρέπει να το αγκαλιάσουν όλοι οι εργαζόμενοι, για να διεξάγεται ο αγώνας από καλύτερες θέσεις».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε πως οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές: «Η μία είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο της υποταγής και του συμβιβασμού, που έχει πάρει η ΓΣΕΕ με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η άλλη να αντιδράσουμε, να παλέψουμε συσπειρωμένοι σε ταξική κατεύθυνση μέσα από Επιτροπές Αγώνα, που πρέπει να δημιουργηθούν παντού, για να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης».

Να μας κρίνετε από τη δράση μας

«Και γιατί δημιουργήθηκε το ΠΑΜΕ, γιατί να το εμπιστευτούμε;», ήταν μια ερώτηση στην οποία τα στελέχη του ΠΑΜΕ απάντησαν με ανοιχτή καρδιά. «Μπορείτε να μας κρίνετε από τη δράση μας. Δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα και να ενστερνιστείτε την άποψη που λέει ότι "όλοι είναι ίδιοι", σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος. Εχετε και νου και γνώση για να κρίνετε ποιοι παλεύουν πραγματικά στο πλάι σας και ποιοι όχι. Δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά παλεύουμε. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να "ακτινογραφήσετε" τον καθένα από τη δράση του. Αυτός είναι ο πραγματικός καθρέφτης του κάθε συνδικαλιστή του κάθε φορέα».

Οσο για τη δημιουργία του ΠΑΜΕ, «αυτή ήταν επιβεβλημένη, αφού η κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι κρίση γραμμής, τακτικής, στρατηγικής και όχι προσώπων. Από όργανα πάλης και ταξικής διεκδίκησης έχουν καταντήσει διαχειριστές της νομής της εξουσίας. Οταν η αιχμή του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι η οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Η αγωνιστική γραμμή θα ανατρέψει τη λογική του συμβιβασμού και της υποχώρησης» υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος.

Στη συνέχεια ανέφερε πως με «πρόσχημα ότι τα ταμεία δεν αντέχουν, η κυβέρνηση έχει καταλήξει με το ΣΕΒ και την ΕΕ να τα βάλει στο χέρι» και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν από κοινού, πέρα και έξω από ιδεολογικοπολιτικές πεποιθήσεις, για να μην επιτρέψουν: Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Την απαλλαγή της εργοδοσίας από την καταβολή των ασφαλίστρων. Την αλλαγή του τρόπου συνταξιοδότησης.

Οι παραπάνω θέσεις περιέχονται και σε υπόμνημα, το οποίο οι δύο συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν.

Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ;

Το μέλλον της ΔΕΗ αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης, καθώς η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίησή της προβληματίζει και ανησυχεί έντονα τους εργαζόμενους. «Η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το πιο σοβαρό εμπόδιο αποτελούσε το ασφαλιστικό μας, που ήταν συνδεδεμένο με τη ΔΕΗ. Τώρα που αποσυνδέθηκε από την περιουσία της ΔΕΗ, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση 10.000 ατόμων και την επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων, αν δεν αντιδράσουμε αγωνιστικά», επισήμανε ο Α. Τσώλης, «καθώς οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τη χώρα. Η ενέργεια έχει σχέση με το λαό, την εθνική ασφάλεια, την κοινωνία ολόκληρη. Δεν μπορεί να παραδοθεί στους ιδιώτες. Το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην Καλιφόρνια, που μετά τα αλλεπάλληλα "μπλακ άουτ" γίνεται πλέον με προγραμματισμένες διακοπές, αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη για το τι θα γίνει αν την πάρει το ιδιωτικό κεφάλαιο».

Και συνέχισε ο συνδικαλιστής: «Αν συνυπολογίσουμε τις νέες αντεργατικές συνθήκες εργασίας στο καινούριο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα υψηλότατα τιμολόγια που έχει επιβάλει στα νοικοκυριά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με αυτά τα δεδομένα. Θυμηθείτε τι έχει γίνει με τον ΟΤΕ. Στην αρχή είχε ιδιωτικοποιηθεί ένα μικρό μέρος. Με το πέρασμα του χρόνου ξεπέρασε το μισό και τώρα ετοιμάζεται να περάσει όλος σε ιδιωτικά χέρια. Ολο αυτό το διάστημα τα τιμολόγιά του αυξήθηκαν διαδοχικά κατά τρεις φορές!».

Ενα άλλο θέμα που απασχόλησε τους εργαζόμενους είναι η δυνατότητα που έχει η ΔΕΗ - από τη στιγμή που μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία - να μπορεί να προχωρεί σε «ενοικίαση» των εργαζομένων. Πρόσφατα εφαρμόστηκε και στην πράξη - μετά τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - ο «δανεισμός» περισσότερων από 200 εργαζομένων.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ιδιωτικοποίηση θα επιβαρύνει πολλαπλά όλο το λαό(2012-07-14 00:00:00.0)
Προσπάθεια φίμωσης συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ(2010-01-09 00:00:00.0)
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ(2008-07-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-12-19 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στη διαλυτική πολιτική(1999-07-08 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία στη ΔΕΗ(1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ