Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΟΝ 58 ΧΡΟΝΙΑ

(Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία)

ΠΕΝΗΝΤΑ ΟΚΤΩ χρόνια ΕΠΟΝ. Με βαθιά συγκίνηση εμείς, παλιοί ΕΠΟΝίτες, ΕΠΟΝίτισσες και αετόπουλα, απευθυνόμαστε σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, σε όλο το λαό και τα νιάτα και τους καλούμε να τιμήσουν επάξια τα 58 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ, που η ίδρυσή της στις 23 Φλεβάρη 1943 στάθηκε κορυφαίο γεγονός μέσα στην ιστορία της ελληνικής νεολαίας.

ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ολόκληρες οι αντιδραστικές δυνάμεις, με τη φωτιά και το σίδερο, θέλησαν να σβήσουν από τη μνήμη του λαού και της νεολαίας το αθάνατο έργο της ΕΠΟΝίτικης γενιάς. Μα είναι ποτέ δυνατό ν' αποξεχαστεί ένα τέτοιο έργο, μια βαθιά, γόνιμη προσφορά που όργωσε κατάβαθα την Ελλάδα;

ΚΑΙ δίνει απάντηση σ' αυτό το ίδιο το κίνημα της νεολαίας που, παρ' όλες τις διώξεις και τους αφάνταστους κατατρεγμούς, βάδισε και βαδίζει περήφανα δίπλα στο λαό σε καινούριους αγώνες για να εκπληρωθούν τα ιδανικά και οι οραματισμοί της.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ σήμερα, μέσα σε άλλες συνθήκες, σε άλλα δεδομένα οι αγώνες που παλεύουν τα νιάτα, όμως πάντα πλούσια και πάντα διδακτική είναι η εμπειρία που βγαίνει μέσα από τους αγώνες της ΕΠΟΝ, από τη λαμπρή ιστορία της, από τα όσα πρωτόγνωρα και μεγάλα έφερε στον ορίζοντα της νέας γενιάς.

Η ΕΠΟΝ συνάρπασε, οργάνωσε και ξεσήκωσε τα νιάτα, που ζούσαν τη χιτλεροφασιστική Κατοχή, στον αγώνα ενάντια στους εισβολείς για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία, για μία δημοκρατική και λαοκρατούμενη Ελλάδα. Ενωσε τα νιάτα της Ελλάδας. Με την πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και τη συμμετοχή και άλλων προοδευτικών οργανώσεων, έγινε πράξη ο πόθος της νέας γενιάς για ενιαία συσπειρωμένη δράση κατά των ξένων κατακτητών, για την απελευθέρωση της χώρας, για τη δημιουργία μιας λαοκρατούμενης και ευτυχισμένης Ελλάδας.

Η ΕΠΟΝ προσανατόλισε τη νέα γενιά στα ιδανικά της ειρήνης, της προόδου και του σοσιαλισμού, πιστεύοντας πως μόνο με την πάλη ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννούν, μόνο σε συνθήκες ειρηνικής ζωής μπορούν ν' ανοίξουν οι δρόμοι του πολιτισμού.

ΜΠΟΡΕΙ να 'χουν περάσει 58 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, αλλά η δημιουργική πνοή από τη δράση της μένει άσβηστη πάντα στη μνήμη τόπων και ανθρώπων. Πλούσια η πολιτιστική δράση που ανέπτυξε η ΕΠΟΝ, άνοιξε καινούριους ορίζοντες, βοήθησε να ξυπνήσει η ελληνική ύπαιθρος και να φτάσει ο πολιτισμός μέχρι την τελευταία γωνιά της Ελλάδας. Μπόλιασε τα ελληνικά νιάτα με τη χαρά της δημιουργικής ζωής.

Η ΕΠΟΝ έκανε το νέο και τη νέα ισότιμους συμμέτοχους στην παλλαϊκή οικοδόμηση της νέας ζωής στις ελεύθερες περιοχές της χώρας. Η ΕΠΟΝίτικη γενιά έφερε ολούθε στα μεγάλα εκείνα χρόνια τη φλόγα της πίστης και της δημιουργίας και πήρε πρωτοπόρο ρόλο στη γιγάντια αναγεννητική προσπάθεια του ΕΑΜ.

ΜΙΑ ομολογία για την αναγεννητική αυτή προσπάθεια της ΕΠΟΝ στην ύπαιθρο, στα χρόνια της Κατοχής είναι κι ένα γραφτό του συγγραφέα Μιχ. Καραγάτση στις ανταποκρίσεις του από τη Θεσσαλία, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το Μάρτη του 1945 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ελευθερία». Ο συγγραφέας κάθε άλλο παρά συμπάθειες έτρεφε για το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ.

ΑΛΛΑ, όπως σχολιάζει η «Νέα Γενιά», το θαύμα που ο Μιχ. Καραγάτσης συνάντησε στη Θεσσαλία (και που ο συγγραφέας δεν ονοματίζει) είναι έργο που συντελέστηκε από την ΕΠΟΝίτικη γενιά και την Οργάνωσή της, την ΕΠΟΝ.

«... Οι λίγες μέρες που επέρασα στη Θεσσαλία - γράφει ο Μιχ. Καραγάτσης - με έπεισαν θετικά και οριστικά για ένα γεγονός πρωταρχικής σημασίας. Ο Θεσσαλός χωριάτης, μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε βασικά νοοτροπία πάνω στα ζητήματα της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Η καινούρια μάλιστα γενιά είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από την παλαιά...»

ΚΑΙ το προσδιορίζει: «Προοδευτική, ανήσυχη, γεμάτη κέφι για επαναστατικές ανακαινίσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της, βαθιά ποτισμένη από τη σκοπιμότητα του κρατικού παρεμβατισμού, έτοιμη να υποστεί κάθε θυσία για την αναδημιουργία της θεσσαλικής αλλά και της ελληνικής ζωής, πάνω στα πιο προοδευτικά και συγχρονισμένα δεδομένα...».

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ προσθέτει:«Για το θαύμα αυτό - γιατί θαύμα είναι, πρέπει να χρωστάμε χάρη σε ορισμένα πολιτικοκοινωνικά ρεύματα, που ίσως να έβλαψαν σε πολλά με τον άκρατο φανατισμό τους, αλλά και ωφέλησαν σε πολλά με τη ριζοσπαστική κοσμοθεωρία τους».

ΔΕΝ ξεχνιέται αυτή η μέρα. Δεν είναι μία απλή μαρτυρία για να αναφερθεί. Δεν είναι μνήμη μακρινής ώρας. Είναι ολόκληρου κόσμου, της ελληνικής νιότης, αταλάντευτη πίστη και αφοσίωση στης ΕΠΟΝ τα μεγάλα ιδανικά, στη θρυλική Οργάνωσή μας, που όργωσε κατάβαθα της νέας γενιάς την ψυχή, που έπλασε τον ΕΠΟΝίτη. Τον αντιστασιακό άνθρωπο.

ΠΕΝΗΝΤΑ ΟΚΤΩ χρόνια «Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία...». Εφηβοι πάντα, όπως και τότε, παρόντες στην εκδήλωσή μας, όπως πάντα, στην εκδήλωση που οργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φλεβάρη το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52) η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). «Στεκόμαστε - τονίζει η διακήρυξη της ΠΕΑΦΕ - δίπλα στην ΚΝΕ, μαζί με το λαό μας στους καινούριους μεγάλους αγώνες για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο καινούριο κόσμο...».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μ. Καραγάτσης(4/1/2009)
ΕΠΟΝ 62 ΧΡΟΝΙΑ(20/2/2005)
60 χρόνια ΕΠΟΝ(23/2/2003)
Το δημιουργικό έργο της φωτίζει το δρόμο της νέας γενιάς(24/2/2002)
Αναμνήσεις από την ΕΠΟΝ(6/3/1998)
Τιμούν την ίδρυση της ΕΠΟΝ(18/2/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org