Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Λαϊκό προσκλητήριο για τη σωτηρία της

Σε όλη την Ελλάδα δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα για το συντονισμό του αγώνα εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και όλου του λαού ενάντια στην κυβερνητική τελική έφοδο στο ασφαλιστικό

Με γοργά και σταθερά βήματα, που απλώνονται σε όλη τη χώρα, που κάθε μέρα κινητοποιούν και συσπειρώνουν και νέες δυνάμεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπαίνει μπροστά για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Η πρόταση του ΠΑΜΕ για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου πάλης συναντά τις ανησυχίες και την αγωνία ευρύτερων συνδικαλιστικών και λαϊκών δυνάμεων. Με περιοδείες των στελεχών του σε χώρους δουλιάς, με συσκέψεις και συγκεντρώσεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ανάβει τη φωτιά της αντίστασης, συζητά ανοιχτά με τους εργαζόμενους, ενημερώνει και ακούει τις απόψεις τους. Χτυπά λαϊκό προσκλητήριο!

Η συγκρότηση των Επιτροπών Αγώνα σε μεγάλες πόλεις, η ένταξη σε αυτές εκπροσώπων των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών, η συστράτευση για πρώτη φορά συνδικαλιστών που βρίσκονται εκτός ΠΑΜΕ, που ανήκουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα, δείχνουν ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την πιο πλατιά και συνάμα αποφασιστική δράση, για να μην περάσει η αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Χαρακτηριστικό της ευρύτητας που παίρνει αυτή η συσπείρωση είναι και η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στο Νομό Μαγνησίας, με τη συμμετοχή 34 συνδικαλιστών που πρόσκεινται σε όλα τα πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) και εκτός από τους εργαζόμενους του νομού εκπροσωπούν τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές. Αύριο σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων και συνδικάτων γίνεται και στη Λάρισα, με στόχο τη συγκρότηση επιτροπής. Ανάλογες συσκέψεις έχουν γίνει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στον Πειραιά.

Από την πρόσφατη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ από το ΠΑΜΕ
Από την πρόσφατη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ από το ΠΑΜΕ
Σύσκεψη, με σκοπό τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα στο Νομό Ροδόπης γίνεται επίσης την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή φορέων και συνδικαλιστών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αρχισε η συλλογή υπογραφών

Ηδη η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, από χτες, άρχισε τη συλλογή υπογραφών κάτω από ένα υπόμνημα το οποίο θα αποσταλεί προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή. Στο υπόμνημα αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ολοι εμείς που υπογράφουμε στο κείμενο αυτό, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχοι, απαιτούμε να σταματήσει η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας δεν παζαρεύονται. Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε ενωμένοι και μέχρι τέλους, για να αποσυρθούν οι αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και απαιτούμε:

- Να αποσυρθεί το κυβερνητικό κατασκεύασμα που διαλύει ότι απέμεινε από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

- Καταδικάζουμε τα παζάρια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και δεν εξουσιοδοτούμε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να μας εκπροσωπούν στο στημένο αυτό παιχνίδι.

Οσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό υποστηρίζουμε:

  • Τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Την αύξηση των συντάξεων.
  • Την καταβολή των οφειλόμενων από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Τη διατήρηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών».
Ετοιμάζει το «έδαφος» η κυβέρνηση

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ενώ πλέον έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για το ασφαλιστικό, για λόγους τακτικής, φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να τρενάρει την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων της μελέτης του Βρετανικού Οίκου. Ομως είναι φανερό ότι οι «ενδιαφερόμενοι» αρχίζουν ανοιχτά να προβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Ετσι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Δ. Κοντομηνάς, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη, αξίωσε τη συμμετοχή των εταιριών - ως ισότιμων συνομιλητών - στο «διάλογο» για το ασφαλιστικό, επαναλαμβάνοντας τις προθέσεις τους να πάρουν μερίδιο από το φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης, εξυπηρετώντας τη γνωστή τακτική του εφησυχασμού, εμφανίστηκε στη Βουλή να επαναλαμβάνει το γνωστό τροπάριο ότι οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει και όσοι βρίσκονται κοντά στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν πρέπει ν' ανησυχούν.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Αλλά οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους ν' ανησυχούν. Οπως υπογραμμίζει και η ΚΕ του ΚΚΕ στις Θέσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «νέο καταλυτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε» και ότι θα χρησιμοποιήσει τα πορίσματα της μελέτης του Βρετανικού Οίκου «ως άλλοθι για την προώθηση μέτρων, που θα ολοκληρώνουν την κατεδάφιση των ασφαλιστικών - κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Γι' αυτό το ΚΚΕ προειδοποιεί πως «αν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και απαιτεί η πλουτοκρατία περάσουν και εφαρμοστούν, αν αυτά θεωρηθούν τετελεσμένα και αναπόφευκτα, είναι βέβαιο ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν μεγάλα βάσανα ως ενήλικοι».

Καταθέτοντας σήμερα μπροστά στον ελληνικό λαό τις Θέσεις του, το ΚΚΕ θεωρεί ότι «είναι ρεαλιστικές γιατί ακριβώς είναι εναρμονισμένες με τα δικαιώματα και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, με τις σύγχρονες εξελίξεις». Οπως τονίζεται και στο κείμενο, είναι θέσεις και στόχοι πάλης «που συμφέρουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, εναντιώνονται αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, της καπιταλιστικής εργοδοσίας».

Τους λόγους ένταξης στις Επιτροπές Αγώνα και τους στόχους πάλης τους εξηγούν σήμερα στο «Ρ» τρεις συνδικαλιστές. Ο Κώστας Μωυσίδης, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΘ, που συμμετέχει στην Επιτροπή της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Παπανδρέου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θώρακος ΝΔ Ελλάδας και ο Γεράσιμος Διγενής, πρόεδρος του Σωματείου Θερμαστών Πάτρας, που συμμετέχουν στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε στην Πάτρα.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org