Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανά στο διάλογο - απάτη η ΓΣΕΕ

Σήμερα η νέα συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων όπου μεθοδεύεται η συντριβή των μισθών και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ την περασμένη βδομάδα με την οποία εμπόδισε το «διάλογο» που ενταφιάζει τα εργατικά δικαιώματα
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ την περασμένη βδομάδα με την οποία εμπόδισε το «διάλογο» που ενταφιάζει τα εργατικά δικαιώματα
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσέρχεται σήμερα στο διάλογο - απάτη που έχει στήσει μαζί με τους συν-εταίρους της, τις εργοδοτικές οργανώσεις, μετά την παρεμπόδισή του την προηγούμενη βδομάδα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Χέρι - χέρι με τον ΣΕΒ και τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ μεθοδεύουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συντρίβουν τους μισθούς, οδηγούν τους εργάτες στη λαιμητόμο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της μεγαλοεργοδοσίας. Προσέρχεται μάλιστα όταν έχει γίνει πλέον καθαρό και στον πιο αδαή ότι στο τραπέζι του «διαλόγου» έχουν τεθεί τα πάντα.

Η αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου, που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το οποίο ζητείται η διά νόμου κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είναι μόνο η κορυφή του αντεργατικού παγόβουνου. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στις προχτεσινές του δηλώσεις, παραδέχτηκε ότι «έχουν ανακινήσει το θέμα της μετενέργειας των συμβάσεων», δηλαδή της μη ισχύος των συμβάσεων κατά το εξάμηνο μετά τη λήξη τους ή την καταγγελία τους, θέμα το οποίο περιλαμβανόταν και στο έγγραφο που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ και ήταν προς συζήτηση. Επιβεβαιώνοντας έτσι έμμεσα ότι όλα συζητιούνται, όλα υπονομεύονται και το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους η ίδια η ΓΣΕΕ.

Ταυτόχρονα μεθοδεύεται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ο κατώτερος μισθός και ό,τι κατοχυρώνεται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ωριμάνσεις, επιδόματα κλπ. Στο τραπέζι έχουν τεθεί επίσης οι κανονισμοί των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, νέες ανατροπές που θα διευκολύνουν την ευελιξία και βέβαια η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και ό,τι περιλαμβάνεται στο λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος.

Χαρακτηριστική και για το ρόλο αυτού του «διαλόγου» είναι και η τοποθέτηση της ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Α. Δρέττα, η οποία μιλώντας στο «Βήμα FΜ» είπε ότι «γύρω από αυτά» (σ.σ. μείωση κατώτερου μισθού, 13ος και 14ος) «υπάρχει μια διαπραγμάτευση η οποία εξελίσσεται...». Και όταν αυτά τα δηλώνει το κυβερνητικό στέλεχος, είναι τουλάχιστον κοροϊδία ο ΣΕΒ να βγαίνει με χτεσινοβραδινή του δήλωση και να παριστάνει τον προστάτη των συμβάσεων. «Υπερασπιζόμαστε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η ΕΓΣΣΕ για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση». Ακόμα όμως και αυτή η υποκριτική δήλωση, κρύβει κινδύνους. Πρώτον ο ΣΕΒ διακηρύσσει ότι απαιτεί το πάγωμα των κατώτερων μισθών «για όσο διαρκεί η κρίση», δηλαδή σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι το 2015! Δεύτερον, αποφεύγει να τοποθετηθεί για το σύνολο των συμβάσεων και ειδικότερα για τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές που καλύπτουν σχεδόν τα 4/5 των εργαζομένων. Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό, ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας Μπ. Τράα έθεσε όλο το πακέτο των ανατροπών και στην κατεύθυνση της επιβολής τους δουλεύουν όλες οι πλευρές (κυβέρνηση, τρόικα, εργοδότες, ΓΣΕΕ) με μοιρασμένους ρόλους.

Η επίθεση αυτή εξελίσσεται στο έδαφος μιας άνευ προηγουμένου χειροτέρευσης της θέσης της εργατικής τάξης και αυτός είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που κάνει τη θέση της ΓΣΕΕ ακόμα πιο επικίνδυνη για τους εργάτες. Ετσι τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης από το 79% το 2009 έπεσαν στο 58,9% πέρσι, ενώ οι «νέες επιχειρησιακές συμβάσεις» μείωσαν τους μισθούς μέχρι και 42%!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμβαση νομιμοποίησης και αποδοχής των αντεργατικών ανατροπών(2013-05-15 00:00:00.0)
Ιταμές αξιώσεις και προκλήσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες(2013-04-26 00:00:00.0)
Καμιά νομιμοποίηση στο έγκλημα που σχεδιάζεται(2012-08-02 00:00:00.0)
Διάλογος-Προκρούστης(2012-07-19 00:00:00.0)
Προκλητική παρέμβαση για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά του(2012-05-24 00:00:00.0)
Συμπαιγνία για να κουρελιάσουν μισθούς και συμβάσεις(2012-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ