Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ζητάει αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων

Εγγραφο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μετά το θόρυβο γύρω από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Την αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων, των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, δρομολόγησε επί της ουσίας χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, με έγγραφο που απέστειλε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει ερώτημα για την αντικατάσταση ή όχι των δυο οικονομικών εισαγγελέων, μετά την υποβολή «παραίτησης» από τη θέση τους μέσω υπομνήματος, στο οποίο περιέγραφαν τις αρχικές καταγγελίες για οχλήσεις στο έργο τους.

Στο έγγραφο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εμμέσως κατηγορεί τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς πως με αβάσιμες καταγγελίες αποδυναμώνουν το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Μ. Παπαϊωάννου ότι «η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από "γκρίζες" νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας».

Στο μεταξύ, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε με το οποίο ζητάει να διαβιβαστεί ο φάκελος για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, αναφέρει ότι δεν κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου για να δώσει εξηγήσεις, καθώς αυτό θα αποτελούσε έμμεσα αξιολόγηση για τους πιθανά εμπλεκόμενους υπουργούς, κάτι που απαγορεύει ρητά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Για το ίδιο θέμα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του Α. Λοβέρδου που μιλούσε για «μακελειό», αν ενοχληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org